Tällä viikolla EDIT suosittelee hyisen kesän kunniaksi lomailua ja matkustelua, joihin esteettiset elämykset tietenkin kuuluvat kuin nenä päähän. Kulttuurikohteet sijoittuvat kotimaassa tällä kertaa Helsinkiin ja Jyväskylään sekä äkkilähdöistä haaveileville tai reissunsa jo lukkoon lyöneille löytyy menovinkkejä Amerikoissa asti.

1. PRIDE – VIIKKO HELSINGISSÄ

Kuppareiden ja kerjäläisten teemaviikkoa odotellessa vietetään juuri nyt Suomen suurinta kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtumaa Helsinki Pridea. HeSeta ry:n järjestämän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen teemaviikkoon kuuluvan kulkueen ja Conchita-dokkarin ohella EDIT suosittelee erityisesti seminaaria Taike Pride – Yhdenvertaisuus taiteen kentällä HLBTIQ-näkökulmasta, perjantaina 27.6. Taike Pride -seminaarissa keskustellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta taide- ja kulttuurikentällä kokijoina ja tekijöinä, mutta myös vessasta kulttuuripoliittisena kysymyksenä!

”Kulttuuri on ihmisoikeus, mutta kuinka hyvin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmia ja tarpeita huomioidaan taide- ja kulttuurikentällä? Kenelle ja kenen näkökulmasta tuotetaan ja rahoitetaan kulttuuria nykypäivän Suomessa?”

Taike Pride -seminaarin järjestää Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä Seta ry:n ja Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa.

Ilmoittaudu seminaariin tästä linkistä.

Vuorikatu 24

Helsinki Pride 23.-29.6.

Viikon tarkempi ohjelma löytyy täältä.

 

2. UUDENPOLVENMUSEO 2014 JYVÄSKYLÄN KANKAALLA

Säynätsalossa entisen kuitulevytehtaan tiloissa toimintansa vuonna 2013 lopettanut rasittavasti yhteenkirjoitettava UudenPolvenMuseo on muuttanut täksi kesäksi uusiin tehdastiloihin Kankaan Pergamenttihalliin Jyväskylään. Mukana tässä näyttelyssä teoksineen ovat Tyko Elo, Tuomo Blomqvist, Ilari Hautamäki, Hanna Holma, Maija Helasvuo, Jonna Jantunen, Harald Karsten, Emma Lappalainen, Virpi Lehto, Satu Loukkola, Outi Markkanen, Tuukka Peltonen, Juhani Petäjäniemi, Antti-Ville Reinikainen, Minja Revonkorpi, Tuukka Toijanniemi, Elsa Trzaska, Arto Väisänen sekä Johanna Katariina Väisänen. Juuri muuta näyttelystä ei selviä Googlenkaan avulla, joten mene ja katso!

Avoinna joka päivä klo 12 – 18. Vapaa pääsy.

Näyttely avoinna 31.7. saakka.

Kympinkatu 3, Jyväskylä.

 

3. KUUDEN NUOREN TAITEILIJAN NÄYTTELY FIN(N)ISH NEW YORKISSA

Mikäli suunnittelet kesäretkeä aina ajankohtaiseen New Yorkiin, kipaisepa katsomaan millaista kuvaa suomalaisuudesta ja sen eri puolista näytetään Chelseassa! Ville Andersson, Hanna Kanto, Katri Mononen, Aleksi Tammi, Timo Vaittinen ja Ea Vasko ovat vakuuttaneet ja valikoituneet Rare Galleryn suomalaista nykytaidetta esittelevään näyttelyyn. Menisinpä!

Avajaiset 26.6. klo 18–20.

Näyttely avoinna 26.6.-27.8.

RARE Gallery www.rare-gallery.com

547 W 27 Street | No. 514

New York, NY 10001

 

4. PARALLAX-NÄYTTELY MEKSIKOSSA

Suomalainen nykytaide on esillä tänä kesänä myös Meksikossa. Suomen Taiteilijaseuran kansainvälinen suurhanke Parallax esittelee suomalaista nykytaidetta Laboratorio Arte Alamedassa. Museo on paitsi entinen kirkko, myös yksi Meksikon keskeisistä nyky- ja mediataiteen museoista.

Parallax –näyttelyyn on valittu teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Adel Abidin, Cleaning Women, Veli Granö, Tommi Grönlund & Petteri Nisunen, Kalle Hamm & Dzamil Kamanger, Minna Henriksson, Sasha Huber & Petri Saarikko, IC-98, Elina Juopperi, Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, Kaisu Koivisto, Erkki Kurenniemi, Antti Laitinen, Puurunen & Pöysti, Seppo Renvall, Mika Taanila, Roi Vaara ja Elina Vainio.

Näyttelyssä on esillä suomalaiselokuvia ja suomalaista mediataidetta, mutta näyttelyssä ei kuulemma ratsasteta kliseillä. Saa nähdä kuinka yleisöön uppoaa esimerkiksi Miesten vuoron (2010) saunova Juuso-karhu. Jos et pääse Meksikoon, mene katsomaan Juusoa ja muita karhutovereita Kuusamon suurpetokeskukseen!

Näyttely avoinna 6.7. saakka.

Dr. Mora 7, Centro Histórico, 06050 Mexico City, Mexico.

Mukana näyttelyssä ovat Meksikon valtion kulttuuri- ja taideneuvosto Conaculta sekä Suomesta Visuaalisen taiteen keskus Frame, Suomen Elokuvasäätiö, Taiteen edistämiskeskus, AVEK, Suomen Madridin instituutti ja Suomen Mexico Cityn suurlähetystö.

 

Kuva: Elina Vainio, Steamed-Up Windows Turn into Mirrors (2014).

Kommentoi

*

*