Soitin tällä viikolla työkkäriin tiedustellakseni erästä asiaa, johon halusin saada vastauksen mahdollisimman pian. En päässyt puhelinvaihdetta pidemmälle. Puheluni ohjautui takaisin vaihteeseen kerta toisensa jälkeen. Jossain vaiheessa puhelinvaihteen hoitaja kysyi, että haluanko jättää soittopyynnön. Sanoin, että se käy. Kokemuksesta tiesin, että puhelua ei tule kuulumaan ihan vähään aikaan takaisin.

Ärsytti. Ajattelin, että saisin hetkeksi muuta ajateltavaa, jos lähden ulos. Päädyin pyöräilemään Kallio Kunsthalleen Toiselle linjalle, jossa oli esillä Martta Tuomaalan videoteos ’MADE IN FINLAND’ (2012, HD, loop-video, 8 min 50 sec). Teos käsitteli sellaisia yhteiskunnan nihkeitä ja ikäviä puolia, jotka moni mielellään unohtaa silloin, kun ne eivät satu omalle kohdalle. Asioita, jotka hyödyttävät etuoikeutettuja.

Joku kyyninen voisi sanoa teosta populistiseksi, mutta silloisessa mielentilassani se kosketti ja samalla lohdutti minua.

”Edestakainen liike voi tuntua rauhoittavalta, toisaalta ahdistavalta jos ulospääsyä ei ole. Teos sisältää kolme kertomusta, jotka ovat suomalaisten kokemia tositarinoita. Mitä Suomi tuottaa tänään ja mihin jää jälki?”

Kallio Kunsthalle esittää: Kallion Keinutuoli
Martta Tuomaalan ’MADE IN FINLAND’
3.7.–31.7.2014
Kallio Kunsthalle
Toinen linja 31, HelsinkiToinen näyttely, jonka näin tällä viikolla oli suomalais-korealaisen taiteilijaparin Nanan & Felixin ’The Zone System’ Hippolytessä, joka mielessäni toimi jonkinlaisena jatkumona edellisen päivän raskaille mietteille. Hieno näyttely pohtii valokuvaa institutionaalisena välineenä ja valokuvan rasismia. Kolmen teoksen kokonaisuus on vähäeleinen, mutta sanoo paljon vakavaa asiaa. Oma suosikkini oli 42 tablettinäytöstä koottu installaatio, The Zone System, joka viittaa amerikkalaisvalokuvaaja Ansel Adamsin kehittämään valotuksen määrittelyyn käytettyyn vyöhykejärjestelmään.

Huom! Torstaina 10.7. klo 18 on Taiteilijatapaaminen, jossa taiteilijat Nana & Felix keskustelevat Helsingin taidemuseon kuraattori Claire Gouldin kanssa. Avoimen keskustelun aiheena on valokuvan käyttö virkavallan työkaluna: miten valokuvaa käytetään rekisteröimään, kategorisoimaan ja leimaamaan ihmisiä. Keskustelussa pohditaan poliittisen ja sosiaalisen vaikuttamisen mahdollisuuksia taiteilijan näkökulmasta, taiteen kautta ja taiteen kontekstissa. Keskustelu käydään englanniksi.

Lisätiedot Hippolyten nettisivuilla ja Facebookissa.

Nana & Felix: The Zone System
3.7.–1.8.2014
Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinkikuva:
Nana & Felix
Kanta|Väestö
2014
236 pigmenttivedosta, kehys
diptyykki
100 x 127,3 cm kukin

Kommentoi

*

*