Millaisia seiniä me kannamme mukanamme? Minkä puolesta sinä liputtaisit? Kuka voittaa ja mitä? Tämän viikon valinnat tarjoavat mahdollisuuksia tutkailla kulttuurisia ja kansallisia rajoja, omia ja yhteisiä identiteettejä.

 

Portable Walls

Christian Nicolay ja Ya-chu Kang ovat olleet Jyväskylässä Äkkigallerian residenssivieraina ja tehneet kolmen viikon aikana näyttelyn työt, suurimman osan kierrätysmateriaaleista ja löytötavaroista. Taiteilijat ovat käyttäneet monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita luoden sekä yhteisiä että omia teoksiaan, joista muodostuu installaatiomainen kokonaisuus. Taiwanilainen Kang työskentelee erityisesti tekstiilitaiteen ja kanadalainen Nicolay piirustuksen parissa. Äkkigallerian näyttely on jatkumoa heidän Portable Walls -projektilleen, jonka ideana on tutkia kulttuurisia rajoja ja identiteettejä, jotka muovautuvat ja hämärtyvät ajan ja tilan muutosten mukana.

Äkkigalleria on jyväskyläläinen vuodesta 2009 toiminut vaeltava näyttelytila. Galleria hyödyntää kaupungin erilaisia vapaita tiloja spontaanisti, tarjoten lyhytkestoisilla näyttelyillään mahdollisuuksia uuden taiteen tekemiselle, jakamiselle ja kokemiselle. Tiistaina auennut Portable Walls on Äkkigallerian 35. näyttely ja se on avoinna lauantaihin saakka. 

Portable Walls
Christian Nicolay & Ya-chu Kang
Äkkigalleria
Vaasankatu 10, Jyväskylä
28.-31.10.

 

Valkoinen lippu

Kuvataiteilija Jenni E. Sormusen paikkasidonnaisten installaatioiden sarja Valkoinen lippu on muuttanut nyt Olympiastadionille. Teossarja herättää kysymyksiä lipusta monimerkityksisenä symbolina ja liputuksesta tekona. Liputtaminen liittyy usein kansallisiin kilpailutilanteisiin, voiton ja häviön hetkiin, urheiluun ja sotaan. Valkoinen lippu on kuitenkin riisuttu maa- ja seurakohtaisista tunnuksista ja se viittaa vahvasti antautumiseen. Aiemmin Tampereen ja Lahden stadioneilla nähty liputusteos saa Helsingissä uuden viitekehyksen, kun mukaan tulee stadionin historian kautta Olympialiikkeen rauhanaate.

Liputtamiseen ja näennäisesti tyhjään kangaspalaan liittyviä merkityksiä voi tutkia Olympiastadionilla viikon ajan.

Valkoinen lippu
Jenni E. Sormusen paikkasidonnainen installaatio
Olympiastadion
Paavo Nurmen tie 1, Helsinki
27.10.-2.11.

Kuva: Yksityiskohta Christian Nicolayn teoksesta / Äkkigalleria

Kommentoi

*

*