Vuosi sitten muutin Turkuun ja kirjoitin kaupungin taidetarjonnasta uudisasukkaan silmin. Oi niitä aikoja! Turkulaistumiseni on vuoden aikana edistynyt mainiosti, eikä vähiten ihanan monipuolisen kulttuurielämän vuoksi. Tehdäänpä siis uusi kierros täällä Suomen Keski-Euroopassa, länsirannikon helmessä, idyllissä vailla vertaa. Jos et satukaan jostain syystä asumaan Åbossa, ota kulkupeli alle ja suuntaa välittömästi viikonlopun getawaylle.

Lauantain rundi on hyvä aloittaa Aninkaistenmäestä tutustumalla ensiksi B-gallerian näyttelyihin. How Many Dots Does It Take To Form a Line on kollektiivinäyttely, joka koostuu Henna Ahon, Tomi Dufvan ja Matti Vainion piirustuksista ja installaatioista. Yhdessä ja erikseen työstettyjen teosten lisäksi esillä on myös omanlaisiaan viivamuodostelmia tuottavia piirustusrobotteja. Yhtäkkiset suunnanmuutokset ja aiheenvaihdokset leimaavat näyttelyn kerroksellisia teoksia.

B-gallerian projektitilassa voi sen sijaan tunnustella konkreettisesti, miltä tuntuu tallata ihmistä. Ilmari Wärri on luonut sadoista betonikalloista reliefimäisen lattiapinnan, teoksen nimeltä Children of the Future, joka täytyy kokea koskettamalla. Äkkiseltään yksinkertaisen oloinen idea herättää reaktioita laidasta laitaan ja inspiroi kuvittelemaan pääkalloille lukemattomia eri käyttötarkoituksia. Teoksen taustalla on kuitenkin aina vain ajankohtaisempi puheenvuoro yhdenvertaisuuden puolesta.

Henna Aho, Tomi Dufva & Matti Vainio: How Many Dots Does It Take To Form a Line 
Ilmari Värri: Children of the Future
24.1.-5.2.2017
B-galleria
Aninkaistenkatu 5, Turku

 

 

Beeltä on kätevä siirtyä piirun verran mäkeä ylös Galleria OnePointiin, jossa on esillä mandaloita vanhan liiton avant-garde-muusikon Pekka Airaksisen kokoelmasta. Indo-tiibetiläiset thangka-maalaukset kehystävät lauantai-iltapäivän meditatiivista ääni-installaatiota. Jari Suomisen ja Antti Tolvin Sound Mandala – 4 channel work hyödyntää syntetisaattoreita, muu informaatio esityksestä täytyy hankkia itse menemällä paikan päälle kokemaan se.

Jari Suominen & Antti Tolvi Sound Mandala
28.1.2017 klo 15-16
Galleria OnePoint
Aninkaistenkatu 5, Turku

 

Jos musiikillisen mandalan jälkeen tuntuu siltä, että jaksaa sukeltaa vieläkin syvemmälle ihmismielen ulottuvuuksiin, voi suunnata Turun Taidemuseon Pimiöön. Viimeistä viikonloppua esillä oleva Javier Téllezin Caligari and the Sleepwalker hyödyntää saksalaisen expressionismin mykkäelokuvaklassikkoa tutkiessaan toiseutta, harhoja ja käänteisiä rooleja. Videoteos on työstetty yhdessä mielenterveyspotilaiden ja amatöörinäyttelijöiden kanssa.

Javier Téllez: Caligari and the Sleepwalker
25.11.2016-29.1.2017
Pimiö, Turun Taidemuseo
Aurakatu 26, Turku

 

Loppuilta kuluu upeasti Barkerilla, Turun vapaan taiteen näyttämöllä, jossa on Johanna Porolan EP:n julkkarit. Aikoinaan B-galleriallakin vahvasti vaikuttanut monialainen taiteilija Porola on säveltänyt uudet synkät elektrobiisinsä Jäämeren rannalla. Barkerin vanhassa teollisuushallissa koetaan myös VJ Vixenin visuja, Camille Auerin noise-performanssi ja tanssimiseen sekä hiljentymiseen inspiroivaa musiikkia esittävä Biitsi.

Johanna Porola EP II Release, Camille Auer, Biitsi
Barker-teatteri
28.1.2017 klo 19-02
Raunistulantie 25 H, Turku

 

 

Seuraavana päivänä ei tarvitse kuin laahustaa lähimpään VG Wokin grilliin (näitä on jo 3 tai 4 tai 5, en pysy enää laskuissa!) ja lääkitä sielua ja ruumista sensaatiomaisella vegaanimätöllä. Vahva suositus vietnamilaisille kesärullille ja bánh mì -patongeille. Ah, Turku delivers.

 

Kuvat:
Henna Aho ja Matti Vainio, pullopostia Suomen ja Eestin välillä, 2017 (yksityiskohta)
Ilmari Wärri: Children of the Future, 2017

Kommentoi

*

*