Taidemaailman kuumimmat uutiset ovat viime päivinä käsitelleet vandalismia. Mitä tekemistä näillä uutisilla on minkään kanssa täällä meillä?


Paul McCarthyn Tree lysähti Pariisissa – Perjantaista alkaen voi Zodiakissa nauttia McCarthyn performansseista inspiroituneesta Dirty Dancing -esityksestä

Yhdysvaltalaisen kuvataiteilijan Paul McCarthyn uusin teos, Pariisin Place Vendômelle pystytetty Tree, ylitti uutiskynnyksen ympäri maailmaa. Provokaattorin joulukuuseksi nimeämä ilmalla täytetty veistos hermostutti pariisilaisia, koska taitelija oli hakenut teokselleen muotoa anustapista. Tämä ärsytti vandaalia siinä määrin, että hän päätyi puhkaisemaan teoksen. Artnet uutisoi myös, että 69-vuotias McCarthy olisi joutunut henkilökohtaisesti hyökkäyksen kohteeksi veistoksensa takia.

Uuden tanssin keskus Zodiakissa saa perjantaina 24. lokakuuta ensi-iltansa Jarkko Partasen ja Anni Kleinin Dirty Dancing. Dirty Dancing on esitys liasta ja tanssimisesta. Inspiraationsa esitys on saanut Emile Ardolinon vuonna 1987 ohjaamasta samannimisestä elokuvasta. Dirty Dancing ammentaa estetiikkansa amerikkalaisesta populaarikulttuurista, 80-luvun tanssielokuvan pastellisävyistä sekä Paul McCarthyn performansseista. Dirty Dancing on glamourin, trashin, glitterin ja saastan juhlaa.

Anni Klein – Jarkko Partanen: Dirty Dancing, 24.10.–15.11., Uuden tanssin keskus Zodiak


Vandaali iski myös Jeff Koonsin näyttelyyn Whitneyssä – Sinnessä voi vielä tämän viikon ajan ihailla Antti Nyyssölän spraymaaliviiruja ihan maalauksessa itsessään

Jeff Koons on ehkä ärsyttävin taiteilija kautta aikojen ja sen vuoksi median suosikki. Ei ole siis ihme, että vandaaliakin kiinnosti saada huomiota bombaamalla New Yorkin Whitney-museon seinää Koonsin näyttelyssä. Tagi itseasiassa on ihan hieno!

Sinnessä nyt nähtävillä olevista teoksista puolestaan löytyy taiteilijan itsensä spreijaamia viivoja. Pisarata-näyttelyssä Antti Nyyssölä jatkaa tutkimusmatkaansa Helsingissä analysoimalla lähiympäristöään. Hän tutkii sekä paikkoja että materiaaleja. Nyyssölän teokset ovat on abstrakteja tutkielmia: sekalaisin tekniikoin toteutettuja maalauksia ja kollaaseja.

Antti Nyyssölä: Pisararata Sinnessä 26.10. asti


Entäs sitten viikon uutisankka: Banksy pidätetty Lontoossa. Kuka on Suomen Banksy?

Kuva: Dirty Dancing / Zodiak
Kuvassa: Wilhelm Grotenfelt, Anna Maria Häkkinen
Kuvaaja: Samuli Laine

Kommentoi

*

*