Tuhatvuotinen ikipuutarha, vihapuhetta, Helene Schjerfbeckille suunniteltu makuuhuone, seitsemän sisarta ja Niko Saarela vetämässä matkalaukkua metsässä – Suomen taidekesän tarjonnasta löytyy vaikka mitä!
Tässä kymmenen kohdetta kesän kulttuurimatkoja varten Suomessa ja Virossa, sillä lähimatkailu kannattaa ja lentäminen on pahasta.

 

1. Taidekeskus Purnu: TOISTO – Nykytaiteen kesänäyttely 2018

Purnun ensimmäinen kesänäyttely avattiin Aimo Tukiaisen ateljeen ympäristöön Orivedelle vuonna 1967. Tänä kesänä vuorossa on siis 51. kesänäyttely, jossa Purnun seitsemässä näyttelypaviljongissa nähdään jälleen monipuolinen kokonaisuus kotimaista nykytaidetta eri taidemuotojen edustajilta.

Näyttelyn nimen mukaisesti sen teemat liittyvät toistoon ja toistuvuuteen, oppimisesta elämän kiertokulkuun ja jo aiemmin luodun varioimiseen. Näyttelyn taiteilijat ovat Radoslaw Gryta, Grönlund-Nisunen, Sirpa Hynninen – Vesa-Ville Saarinen, Jan Jämsén, Tuula Lehtinen, Niko Luoma, Leena Nio, Paula Ollikainen, Maarit Suomi-Väänänen, Miikka Vaskola ja Camilla Vuorenmaa.

Lue myös EDITin juttu Purnun viime vuoden 50-vuotisnäyttelystä täältä.

 

TOISTO – Nykytaiteen kesänäyttely 2018
17.6.-12.8.2018
Taidekeskus Purnu, Mustasaari 63, Orivesi
Näyttely avoinna päivittäin 11–18.

 

 

2. MUSTARINDA 2018 – Jos muutan jotain, mitä liikutan?

Paljakkavaaran laella, Hyrynsalmella Kainuussa sijaitsevassa Mustarinda-talossa on tänä kesänä esillä feministisen kuraattoriduon nynnyjen kuratoima näyttely MUSTARINDA 2018 – Jos muutan jotain, mitä liikutan?

”Mitä on muutos, mikä sen saa aikaan? Ristiriitako? Ja jos, niin miten pitää kiinni sellaisista ristiriidoista, jotka ovat tärkeitä, vievät eteenpäin, muuttavat muotoja..? Mitä on lähteminen, onko se poistumista, liikettä, katoamista? Entä jääminen, onko se pysymistä, olemista, tarttumista? Entä mikä minussa liikkuu, kun muutun? Mikä pysyy samana?”

Näyttelyn lähtökohtana ovat ajatukset muutoksesta, muuttumisesta, liikkumisesta ja liikuttumisesta. Näyttelyn taiteilijat ovat Camille Auer, Niran Baibulat, Nayab Ikram ja Jaana Laakkonen.

Lue myös EDITin juttu viime vuoden Mustarinda 2017 – Edge Effects -näyttelystä täältä.

 

MUSTARINDA 2018 – Jos muutan jotain, mitä liikutan?
14.6.–12.8.2018
Mustarinda, Paljakantie 61, Hyrynsalmi
Näyttely avoinna ke–su 11–17.

 

 

3. Fiskarsin kesäkoti

Fiskarsin Ruukki Raaseporissa on tunnettu taiteen ja muotoilun keskittymä, jossa on esillä pysyvien näyttelyiden lisäksi useampi kesänäyttely. Yksi niistä on vanhaan Viljamakasiiniin koottu Fiskarsin kesäkoti, joka esittelee yhdeksän muotoilijan näkemykset ihailemiensa taiteilijoiden kesäkodeista.

Näyttelyssä mukana olevat suunnittelijat ovat Samu-Jussi Koski, Man Yau, Tero Kuitunen, Linda Bergroth, Susanna Vento, Aalto+Aalto, Ulla Koskinen, Aoi Yoshizawa sekä Susan Elo. He ovat suunnitelleet huoneita muun muassa Tove Janssonin, Howard Smithin, Rauha Mäkilän, Vuokko Nurmesniemen, Ryuchi Sakamoton, Maire Gullichsenin ja Helene Schjerfbeckin innoittamina.

Kesäkotien sisustuksessa on suurten brändien (Hakola, Iittala, Artek, Anno, Nikari, Fiskars, Lapuan Kankurit ja Woodio) lisäksi Fiskarsin paikallisten käsityöläisten, taiteilijoiden ja suunnittelijoiden töitä. Näyttelyn tuotteet ovat myös myynnissä.

Fiskarsin koko näyttelyohjelman löydät täältä.

 

Fiskarsin kesäkoti
15.6.–16.9.2018
Fiskarsin vanha Viljamakasiini, Fiskarsintie 9, Fiskars
Näyttely avoinna päivittäin klo 11–18.

 

 

4. Särestöniemi-museo

Reidar Särestöniemi – taiteilija, professori, ”rakkausrunoja kirjoittava luonnonsuojelijahomo ja omaperäinen tyylihaukka” – matkusteli paljon, mutta eli muuten koko elämänsä kotitilallaan Kittilän Kaukosessa, jonne ei kulkenut tietä.

Nykyisin tuohon paikkaan on tie ja lisäksi se on toiminut vuodesta 1985 Särestöniemi-museona. Siihen kuuluvat Särestöniemen suvun tila rakennuksineen sekä Reima ja Raili Pietilän Reidarille suunnittelemat galleria ja ateljee.

Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi ateljeekodissa voi nähdä Särestöniemen avaran työtilan flyygeleineen sekä Sielu-bernhardilaiselle tehdyn oman hirsisängyn taiteilijan makuuhuoneessa.

Galleriassa on esillä tämän vuoden päänäyttely Kun tundra kukkii. Harvaa galleriatilaa halkoo uima-allas, mutta Särestössä galleria toimi sekä näyttely- että edustustilana ja ”gallerian uima-altaassa Särestöniemi sai uida kuin hylje taulujensa keskellä”.

Lisätietoa kesän näyttelyistä löydät täältä.

 

Särestöniemi-museo
Särestöntie 880, Kaukonen
Museo avoinna ti-la klo 12–18.

 

 

5. Mäntän kuvataideviikot

Aluksi biennaalina järjestetty mutta sittemmin jokakesäiseksi tapahtumaksi vakiintunut Mäntän kuvataideviikot täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Mäntän kuvataideviikkojen kesän 2018 näyttely on nimeltään Kartasto ja sen on kuratoinut Veikko Halmetoja. Näyttelyyn on koottu teoksia yhteensä 57 taiteilijalta ja ne levittäytyvät Pekilon lisäksi kaupunkitilaan, Joenniemeen sekä verkkoon.

Pekilossa teokset on löyhästi ryhmitelty eri kerroksiin teemoittain: ensimmäisessä kerroksessa käsitellään maata, luontoa ja ihmisyyttä, kolmannessa politiikkaa, valtaa ja filosofiaa sekä neljännessä siirrytään satujen, myyttien ja uskontojen maailmaan.

 

XXIII Mäntän kuvataideviikot
17.6.-31.8.2018
Pekilo, Tehtaankatu 21, Mänttä
Näyttely avoinna päivittäin klo 10-18.

 

 

6. Pori Biennaali III – Centennial

Porin kulttuurisäätö järjestää Pori Biennaalin tänä kesänä jo kolmatta kertaa. Näyttely sijoittuu Porin keskustassa sijaitsevan “City-käytävän” entiseen kukka- ja puutarhaliikkeenä toimineeseen myymälä- ja vitriinitilaan sekä levittäytyy kaupunkitilaan.

Heinäkuussa avautuva näyttely pohjautuu tiedonkeruuseen, jonka avulla selvitettiin yleisön taidetta ja taiteen esittämistä koskevia toiveita. Porin kulttuurisäädön kuraattorit Anna Jensen, Anni Venäläinen ja Eliisa Suvanto kutsuivat saatujen vastausten perusteella näyttelyyn kuusi taiteilijaa, jotka ovat Heini Aho, Alma Heikkilä, Raimo Saarinen, Katarzyna Kosieradzka eli to kosie, Kimmo Modig ja Ville Vuorenmaa.

”Nimi Centennial viittaa sadan vuoden välein järjestettävään taidenäyttelyyn. Näyttelyssä onkin kaksi suurta teemaa: pyrkiä avaamaan niin kutsutun “suuren yleisön” toiveita ja ajatuksia taiteesta ja toisaalta miettiä mitä taide on nyt ja mitä se mahdollisesti voi olla tulevaisuudessa – millaisessa maailmassa Centennial vol 2 tapahtuu sadan vuoden päästä?”

 

Pori Biennaali III – Centennial
16.–22.7.2018
Avajaiset la 14.7. klo 15–17.
City-käytävä ja kaupunkitilat, Yrjönkatu 4, Pori
Avoinna ma–su klo 12–18.

 

 

7. Käsitekesä Kokemäellä

Käsitekesä sijoittuu Korkeaojan Luomutilan pelloille ja kallioille sekä Kulttuurikollektiivi Kukoistuksen residenssin tiloihin Kokemäelle. Aapo Korkeaojan kuratoima Käsitekesän vuoden 2018 näyttely tutkii luonnon älykkyyttä, ihmisen älyttömyyttä ja asumisen ekososiaalisia innovaatioita.

Luonnon galleria muuttuu kasvukauden mittaan ja näyttelyn teokset ovat paikalleen rakennettuja, ainutlaatuisia installaatioita, taloja tai eri tavoin materialisoituneita ideoita.

Käsitekesässä työskentelevät rinnakkain taiteilijat, tutkijat ja rakentajat ja sen työryhmään kuuluvat tänä vuonna Esa Aro-Heinilä, Josefina Björk, Suvadeep Das, Henri Ijäs, Nabb+Teeri, Jussi Matilainen, Ville Kirjanen, Aku Koskinen, Karoliina Korvuo, Aapo Korkeaoja, Lauri Kontula, Henri Lokki, Juha Mehtäläinen, Jorge Pereira, Ronja Ropponen, Oskari Tolonen, Mikko Ängeslevä ja Hanna Välitalo.

 

Käsitekesä
24.6–25.8.2018
Madekalliontie 1, Korkeaoja, Kokemäki

 

 

8. Taarastin kesänäyttely VÄREJÄ VÄREJÄ

Taarastin Taidekeskuksessa Nastolassa on tänä kesänä kuvataiteilija Markus Konttisen kuratoima kolmen taiteilijan VÄREJÄ VÄREJÄ -näyttely. Konttisen lisäksi näyttelyssä nähdään myös Niko Luoman ja Hans Christian Bergin teoksia.

Näyttelyn maalaukset, valokuvat ja veistokset luovat aavistamattomia ja aina uudelleen muotoutuvia rakenteita ja tapahtumia, jotka nousevat yksilöllisistä oivalluksista, valinnoista ja havainnoista.

Näyttelyä täydentävät Agnieszka Polskan ja Noora Geagean Vanhan kunnantalon tiloissa esitettävät videoteokset.

 

VÄREJÄ VÄREJÄ-näyttely
3.7.–31.7.2018
Taidekeskus Taarasti, Taarastintie 6, Nastola
Avoinna ti-su klo 12-17.

 

 

9. Seitsemän sisarta Varnjassa

Mikäli kesäreissusi suuntautuvat Viron suuntaan, kannattaa yhdeksi kohteeksi ottaa Varnjan kylä. Siellä on nimittäin esillä Otso Kantokorven (1957–2018) kuratoima kesänäyttelyn Seitse ōde – Seitsemän sisarta.

Näyttely on vuodesta 2014 toiminnassa olleessa Voronjan galleriassa ja sen seitsemän taiteilijaa ovat Emma Helle, Kaisu Koivisto, Tuuli Saarekas, Sanni Seppo, Minnamari Toukola, Pauliina Turakka Purhonen ja Milja Viita. Nähtävänä on veistoksia, valokuvaa ja liikkuvaa kuvaa. Näyttelyn keskiössä on taiteilijuuden ytimen pohtiminen sekä kasvun ja elämän jatkumisen tematiikka.

 

Seitse ōde – Seitsemän sisarta
17.6.–26.8.2018
Voronja Galerii, Kesk 22, Varnja küla, Tartumaa
Avoinna ke-su klo 12–18.

 

 

10. Baltic Triennial 13 – GIVE UP the GHOST Tallinnassa

Ensimmäistä kertaa perustamisvuotensa 1979 jälkeen Baltic Triennial järjestetään kaikissa kolmessa Baltian maassa (Vilna, Liettua 11.5.–12.8.; Tallinna, Viro 29.6.–2.9. ja Riika, Latvia 21.9.–18.11.) ja nämä kolme erillistä ”lukua” muodostavat yhdessä Baltic Triennial 13 – GIVE UP the GHOST -kokonaisuuden.

Kesäkuun lopussa Tallinnassa avautuva toinen luku keskittyy aistillisuuden ja intiimiyden teemoihin tarkastellessaan triennaalin laajempaa johonkin kuulumisen kysymystä identiteettien murtumisen aikakautena. Kehollisuus näyttäytyy taiteilijoiden teoksissa moninaisena: liikkuvana, fragmentoituneena, orgaanisena, poliittisena ja haluavana kehona.

Näyttelyn taiteilijat ovat Carlotta Bailly-Borg, Nina Beier, Hannah Black, Miriam Cahn, Adam Christensen, Jesse Darling, Michael Dean, Merike Estna, Daiga Grantiņa, Derek Jarman, Jamila Johnson-Small, Lina Lapelytė, Kris Lemsalu, Klara Lidén, Elīna Lutce, Paul Maheke, Pierre Molinier, Ieva Rojūtė, Ülo Sooster, Achraf Touloub, Ola Vasiljeva, Young Boy Dancing Group sekä Young Girl Reading Group (Dorota Gawęda ja Eglė Kulbokaitė).

 

Baltic Triennial 13 – GIVE UP the GHOST
Triennaalin toinen ”luku” Tallinnassa 29.6.–2.9.2018
Tallinna Kunstihoone, Vabaduse väljak 8, Tallinna

 

 

Kuva: 

Emma Helle, Sammakkoprinsessa (2014). Kuva: Ulla Kokki.

Kommentoi

*

*