Hetki-näyttelyssä on esillä teoksia kolmelta taiteilijalta: Emma Helteeltä, Eeva Peuralta ja Fanny Tavastilalta. Kahden maalarin ja yhden kuvanveistäjän keskenään hyvin erilaiset teokset komplementoivat toisiaan, mutta oman lisänsä näyttelyyn tuo sen tila: näyttelyn kuraattorin Antonia Hambergin oma koti.

Kuvanveistäjä Emma Hellen päämateriaalit ovat keramiikka ja puu. Hetki-näyttelyssä esillä olevissa keramiikkateoksissa korostuvat yksityiskohtaiset, jopa pikkutarkat muodot ja hillityt hattaraiset värit, kun taas puuveistoksissa vasaralla ja taltalla luodut muodot ovat jyrkempiä ja kulmikkaampia sekä värit intensiivisempiä hehkuvine fuksioineen ja turkooseineen. Helteen muotokieli on samanaikaisesti runsasta ja rosoista. Teosten mittakaava vaihtelee kämmenen kokoisista keramiikkaveistoksista ihmisenkokoiseen puuveistokseen, mutta teoksissa kuvattujen hahmojen eleet ja persoonallisuudet puskevat läpi materiaalista tai koosta riippumatta.

 

Eeva Peuran maalausten maailma on tunnistettava ja synkkyydessäänkin hyvin vetoava. Tuossa tummanpuhuvassa, toisenlaisessa todellisuudessa seikkailevat erilaiset eläimet, ihmiset sekä olennot jostakin niiden väliltä. Miljööt vaihtelevat pelikorttipöydästä valtaviin aavemaisiin huviloihin ja öisiin uima-altaisiin. Teoksista välittyy vahva tarinallisuus, ja niiden tunnelmassa on jotakin tiheää ja uhkaavaakin, mutta samanaikaisesti myös leikkisää.

Peuran maalauksissa maali kohoaa paksuna massana kankaan pinnasta, mikä tekee maalauksista kolmiulotteisuudessaan lähes reliefimäisiä ja taktiilisia – niiden pintaa tekee mieli koskettaa.

 

Fanny Tavastilan maalaukset puolestaan liikkuvat abstraktin ja esittävän välimaastossa. Monista voi erottaa palmuja ja kasvien lehtiä, mutta enimmäkseen ne ovat kuin häivähdyksiä tai vaikutelmia, tunnetiloja tai ohikiitäviä hetkiä. Värikkäistä teoksista voi aistia muuttuvan valon sekä sellaisia hetkiä, jotka tallentuvat mieleen merkityksellisinä, mutta eivät välttämättä tarkkarajaisina. Noihin hetkiin liittyy paljon iloa ja energisiä, kirkkaita värejä mutta myös haurautta ja hiljaista melankoliaa.

Tavastilan teoksissa näkyy hänen tapansa työstää maalauksiaan rohkein ja orgaanisin siveltimenvedoin, mutta silti pitkään ja huolellisesti, maalia lisäten ja sitä pois ottaen. Paksujen ja läpikuultavien pintojen vuoropuhelu tekee teoksista kiinnostavia, eläviä ja hengittäviä.

 

Näiden kolmen taiteilijan keskenään aluksi hyvinkin erilaisilta vaikuttavat maalaukset ja veistokset toimivat yhdessä, samaan näyttelyyn koottuna yllättävän hienosti. Se, että niiden esityspaikkana on valkoisen galleriatilan sijaan näyttelyn kuraattorin Antonia Hambergin oma koti, tuo vielä oman poikkeuksellisen lisänsä sekä ripustukseen että näyttelykokemukseen. Taideteokset ja kodin sisustus komplementoivat toisiaan, ja vaikka esillä olevaa taidetta on töölöläiskaksion neliöihin nähden mittava määrä, ei ripustus tunnu ahtaalta. Koska maalaukset ja veistokset on ikään kuin harkiten ripoteltu muun sisustuksen lomaan seinille, pöydille ja hyllyille, on katseen annettava vaeltaa ja aktiivisesti etsittäväkin niitä poikkeuksellisesta näyttely-ympäristöstä. Teokset tunnelmineen ja tarinoineen sulautuvat yhteen ja valuvat tilaan, ne ovat tulleet kotiin – hetkeksi.

 

Emma Helle, Eeva Peura, Fanny Tavastila: Hetki.
Näyttely avoinna sunnuntaisin klo 12–16 17.6. saakka.
Selloduo Sofie Spanget Takkula & Heikki Takkula -konsertti to 14.6 klo 18–20.
Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Antonia Hambergin koti
Lemminkäisenkuja 4 B

 

Kuva: Eeva Peura, Little Birds, 2018.
Kuvat näyttelystä: Sanna Lipponen.

Kommentoi

*

*