Taidekoti Kirpilä on liian harvan tuntema ihastuttava yllätys keskellä Töölöä. Yllättävä on myös kokoelmien lomaan ovelasti piiloutuva Kohtauksia pöydillä -juhlanäyttely.

Taidekoti Kirpilä on lääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) Suomen Kulttuurirahastolle lahjoittama koti, jossa on esillä hänen selvästi suurella ilolla ja rakkaudella keräämänsä suomalaisen taiteen kokoelma. Hulppean 340 neliöisen töölöläiskodin täyttää tunnettujen taiteilijoiden teokset 1850-luvulta aina 1980-luvulle asti. Nyt kokoelmien keskelle vaivihkaa ripoteltu Kohtauksia pöydillä -näyttely juhlistaa Taidekoti Kirpilän 25-vuotisjuhlavuotta. Kiinnostavien kansainvälisten ja suomalaisten taiteilijoiden teoksista koostuvan näyttelyn on kuratoinut taiteilija Jenna Sutela.


Hayley Silvermanin hartsilla täytetyt keittokulhot ruokasalissa. Paavo Lehtonen / Taidekoti Kirpilä

Kohtauksia pöydillä on saanut innoituksensa Juhani Kirpilän ja hänen elämänkumppaninsa, antiikkikauppias Karl Rosenqvistin 1980-luvulla järjestämistä Kastanjankukkajuhlista, joita vietettiin aina alkukesällä Hesperian puiston kastanjapuiden kukkiessa. Näyttelyn teoksista muodostuu monimediainen kokonaisuus, joka tutkii ruoan ja syömisen rituaaleja, niin biologiaa kuin kulttuuria. Esillä on sekä installaatioita ja veistoksia että syötäviä ja kuunneltavia teoksia. Mukana on myös kontribuutioita tutkijoilta, suunnittelijoilta ja kirjoittajilta: berliiniläisen PWR Studion toteuttamasta näyttelyjulkaisusta voi lukea amerikkalaisen teoreetikon Benjamin Brattonin esseen. Kohtauksia pöydillä käsittelee ruokailun teemaa älykkäästi, mutta rennosti. Avajaisissa kuultiin Pariisissa asuvan japanilaisen Tomoko Sauvagen vesikulhoilla soitettua kokeellista musiikkia. Nyt häneltä esillä on samaa teemaa jatkava hienovarainen vesipisarainstallaatio Clepsydra. Kohtauksia pöydillä sulautuu hämmästyttävän luontevasti kuin osaksi Kirpilän taidekokoelmia. Raimo Saarisen upeassa Neosgaia-veistoksessa kastanjankukat ovat mukana ihan kirjaimellisesti. Amerikkalaisen Hayley Silvermanin surrealistiset kitsch-keitot ovat Kirpilässä juuri oikeassa paikassa. Rinnakkaiselo on täällä ihanan mutkatonta. Teosvalinnat ovat myös hauskan oivaltavia: museon ulkopuolelle Hesperian puistoon sijoitettu Hertta Kiisken sympaattinen Malja perhosille on ihmisten sijaan suunnattu siivekkäille näyttelyvieraille, mutta saattaa kenties kiinnostaa myös koiria.

Näyttelyn taiteilijat ovat Benjamin Bratton, Hertta Kiiski, Melliferopolis, PWR Studio, Raimo Saarinen, Tomoko Sauvage, Hayley Silverman, Jenna Sutela & Elvia Wilk.


Taidekoti Kirpilä
Pohjoinen Hesperiankatu 7, 6. krs
00260 Helsinki

Näyttely on avoinna 30.8.2017 saakka ke 14–18 ja su 12–16. Vapaa pääsy.

Lue lisää: taidekotikirpila.fi


Kuva: Raimo Saarisen veistos Neosgaia kastajanpuun kera salissa. Paavo Lehtonen / Taidekoti Kirpilä.

Kommentoi

*

*