Kairos (καιρός) tarkoittaa muinaiskreikaksi otollista hetkeä ja nykykreikaksi säätä. Josefina Nelimarkan samanniminen näyttely HAM-galleriassa on runsas kokonaisuus kokeellisia väriprosesseja, vuorovaikutuksellista teknologiaa sekä aine- ja energiavirtauksia.

Josefina Nelimarkan Kairos καιρός -näyttelyssä tieteelliset prosessit laskeutuvat esteettiseen maailmaan. Hän kertoo kairoksen olevan aika, jossa eri virtausten vaikutuksen nousevat pintaan satunnaisesti. Tämän ydinajatuksen ympärille hän tehnyt hurjan määrän teoksia. Hän muun muassa kuvittaa energiavirtauksia ja ilmahiukkasia, joita emme silmin voi havaita, mutta joiden välittömässä vaikutuksessa olemme. Nelimarkan näyttelyn mittakaava on samalla mikroskooppinen sekä avaruudellinen.

Nelimarkka tarkastelee kairosta monipuolisesti eri medioilla. HAM-gallerian näyttelykokonaisuus onkin häkellyttävän runsas. Pastellisen ja karkkivärisen näyttelyn kauneimpia teoksia ovat puhalletut lasiveistokset, jotka ovat ikuistaneet hetken liikkeen pysyvään muotoon. Veistosten lisäksi esillä on maalauksia, kankaita, augmented realityä, videota, tekstiä ja ääntä. Tennispalatsin katolle on asennettu ilman hiukkaspitoisuutta mittaava sensori. Reaaliaikaiseen dataan liitetty lisätty todellisuus (AR) tuo ilmassa olevien hiukkasten näkymättömän maailman vuorovaikutteisesti näkyväksi galleriatilaan. Mallinnetut mikroskooppiset ilman partikkelit saavat Kairoksessa muodon, värin sekä äänen olemuksen.

Nelimarkka itse kuvaa näyttelyä puutarhaksi, jonka läpi voi käyskennellä rauhassa. Teoksia onkin paljon ja ne ovat ripustettu limittäin, lomittain ja päällekkäin. Kairos on yhtäaikaa helposti katseltavaa värien ilotulitusta ja aivosoluja työllistävää korkealentoista pohdiskelua.


Josefina Nelimarkka: Kairos καιρός
HAM-galleria
27.4.-10.6.2018

Kommentoi

*

*