Ihme on tapahtunut! Arkkitehtuurikilpailun 1715 ehdotuksesta Helsingin Guggenheim-museoksi yksi on syy huutaa hurraata. Ehdotus GH-5059206475, joka on nimettömäksi jäävän eli ei ainakaan arkkitehtuurin käsitteellisyyteen panostavan Fake Industries Architectural Agonism -toimiston, on täydellinen. Äänestän ehdotuksen puolesta ja toivotan täten Guggenheimin tervetulleeksi Helsinkiin.

Hyvästi wau. Helsinki rantaviivoineen säilyy ennallaan, eikä ketään tarvitse suututtaa tornihotelleilla.

Käyn kuvaamassa tulevan museon joulukuun purevassa viimassa (kts. yllä). Mieleen tulevat muiden finalistiehdotuksien arkkitehtuurikuvat, joiden idyllisessä rantamaisemassa ihmisjoukot kokoontuvat museon pihalla veistosten äärelle. Soundtrack: puheensorinaa ja naurua. Ja paskat. Tältä täällä näyttää.

31 rooms nimellä kulkevan suunnitelman lähtökohtana on sisätiloissa tapahtuva kansalaisuus. Helsinki on suurimman osan vuodesta sisätiloja: kauppahalleja, karaokebaareja, saunoja ja teattereita. Myös museo toteutetaan sisätiloihin, jo olemassaolevan Makasiiniterminaalin rakenteita hyödyntäen ja puuarkkitehtuuriksi muuttaen. Rakennusprosessi hiilijalanjälkineen on kevyt, sama vaikutus tuntunee (kaupungin) budjetissa.

Kiinnostavinta ehdotuksessa on kuitenkin sen rakentuminen kuratoriaalisen konseptin ympärille. Tätä ei arkkitehtuurikilpailussa varsinaisesti pyydetty, mutta koska Guggenheim-säätiö itse ei ole pystynyt konseptia tarjoamaan, on se varmasti mitä tervetullein.

Kokonaiskonsepti ottaa lähtökohdakseen kaiken suomalaisen kulttuurin perustan, saunan, ja tässä tapauksessa kiinnostuksen kohteena ilmenee erityisesti julkinen sauna, jossa alastomuudessaan tasa-arvoiset kehot itse määrittelevät heille kyseisessä kohtaamisen tilanteessa sopivan lämpötilan. Sanahirviö ’Curatorial Hygrometry’ viitannee kosteuden mittaamiseen saunaolosuhteissa. 31 rooms Guggenheimissa kaikki museon eri elementit ja tunnelmat tähtäävät otollisten ilmanalojen luomiseen.

Guggenheim-säätiön modernin taiteen kokoelma on lämpötilavaatimustensa suhteen museon jäykin osa-alue ja vaatii tasaisen 22° lämpötilan. Uudemman taiteen suhteen Guggenheim tunnetaan myös paikkasidonnaisista suuremman mittakaavan teoksista, jotka taas toimivat myös vähemmän säädellyissä olosuhteissa. Tuorein gugge-konsepti, BMW Guggenheim Lab, taas pärjää täysin luonnollisessa ilmastossa. Näiden ja muidenkin mahdollisten ilmastojen kautta toimiessaan Helsingin Guggenheim tulee edustamaan uutta museotoiminnan mallia, joka liikkuu sulavasti kulttuurin monialaisessa maailmassa turhia rajanvetoja välttäen.

Laitetaan Etelärannan mini-geysirit pulppuamaan: EDITille GH-5059206475 on ainoa oikea Guggenheim*!

 

*Paitsi Tuomaksen mielestä myös se pöytäliinajuttu on nätti.

 

Kuva: Anna-Kaisa Koski

Kommentoi

*

*