Jos kaipaat viikon lopuksi jotain hillittyä, kolmessa helsinkiläisgalleriassa on nyt esillä yhteensä kuuden taiteilijan näyttelyt, joille yhteistä ovat vähäiset elkeet ja pelkistäminen. Osa niistä on juuri päättymässä ja toisaalla vietetään vasta avajaisia.

Olli Keränen: ZZZ / Maija Luutonen: F

Galerie Anhavassa on aikaa vielä tämän viikon loppuun asti nähdä Olli Keräsen ja Maija Luutosen yhteisnäyttely. Kahden taiteilijan teokset käyvät saumattomamasti hienovaraista vuoropuhelua muodoista ja väreistä. Luutosen paperityöt ovat hämmästyttäviä illuusioita. Keräsen veistokset ja videoteos gallerian alakerrassa pelkistävät arkisen yllättävillä tavoilla.

Huom! Tänään torstaina 27.8. klo 17–18 Galerie Anhavassa järjesteään yleisölle avoin keskustelutilaisuus Olli Keräsen ja Maija Luutosen työskentelystä ja näyttelystä. Keskustelemassa ovat näyttelyn taiteilijoiden lisäksi Mikko Kuorinki, Sini Pelkki ja Jani Ruscica. Moderaattorina toimii näyttelyn kuraattori Piia Oksanen.

Olli Keränen ZZZ & Maija Luutonen F
6.–30.8.
Galerie Anhava
Fredrikinkatu 43, Helsinki


Päivikki Alaräihä: Hillittyjä järjestyksiä Punavuoressa

Sinnessä perjantaina perjantaina päättyvä Päivikki Alaräihän näyttely käsittää sarjan maalauksia kankaalle ja kaksi seinämaalausinstallaatiota. Teokset muodostavat kaksi erilaista maailmaa, toinen suljettu ja toinen avoin. Yhdessä ne luovat kokonaisuuden, joka liittää yhteen pohdintoja maalaustaiteesta ja näyttelyformaatista.

Alaräihän hiljaiset ja abstraktin taiteen klassikoille uskolliset maalaukset ovat vailla yksityiskohtia. Asteittaiset valööri- ja valovaihtelut paljastavat kuitenkin maalauksista vähitellen lukuisia värikerroksia.

Päivikki Alaräihä: Hillittyjä järjestyksiä Punavuoressa
7.–28.8.
Sinne
Iso Roobertinkatu 16, Helsinki


Henna Jula & Bogna Luiza Wisniewska: Liquidy / Ville Vainio: How Mars Lost Its Face

Kuvataideakatemian Project Room -tilassa (ex. Fafa) taas avautuu tänään kaksi näyytelyä.

Liquidy on Henna Julan ja Bogna Luiza Wisniewskan yhteisnäyttely, johon he ovat työstäneet teosksia lainaten toisiltaan lähteitä, aiheita ja värejä. Julan maalausten lähtökohtina ovat luonto- kasvi- ja vesiaiheet. Teokset ovat kuin erilaisten linssien tai optisten laitteiden, kuten kameran tai mikroskoopin läpi nähtyjä. Valon kulkiessa elementtien lävitse niiden läpinäkyvyys paljastuu. Wisniewskan maalaukset pohjautuvat esineistä, tekstuureista ja paikoista otettuihin valokuviin, joita hän on muokannut yksinkertaistaen ja yhdistellen. Niiden pinta koostuu lähteisiin viittaavista abstrakteista muodoista, joiden muokkautumista ohjaa digitaalisen maailman estetiikka.

How Mars Lost Its Face puolestaan on tila-aikataiteen osastolla opiskelevan Ville Vainion maisterin tutkinnon toinen osa. Näyttely koostuu kolmesta videoinstallaatioista. Vähäeleisten ja monosävyisten teosten kerrotaan heijastavan kehon, mielen ja identiteetin jatkuvaa evoluutiota ja keskeneräisyyttä. Maisemallisten teosten jännite syntyy pikkutarkoista yksityiskohdista ja etäännyttävästä perspektiivistä.

Avajaiset torstaina 27.8.2015 klo 17–19.

Henna Jula & Bogna Luiza Wisniewska: Liquidy / Ville Vainio: How Mars Lost Its Face
28.8.–13.9.
Kuvataideakatemian Project Room
Lönnrotinkatu 35, Helsinki


Kuva: Galerie Anhava

Olli Keränen & Maija Luutonen
Olli Keränen: Green, 2015, resin

on the background:
Maija Luutonen: Constructive Rest, 2015, acrylic on paper, 197 x 140 cm

Kommentoi

*

*