Kesäkuun ensimmäinen viikkokatsaus ohjaa alueille, joissa teknologia ja orgaaninen kohtaavat kiinnostavilla tavoilla. Avainsanoja ovat tällä kertaa vapaus ja avoimuus – kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.Kolmen esityksen ilta Kiasma-teatterissa


Kimmo Modig, Jaakko Pallasvuo ja Jenna Sutela toteuttavat kukin puolen tunnin mittaisen esityksen Kiasma-teatteriin. Muun muassa kuvataiteen, median ja performanssin parissa toimiva kolmikko on työskennellyt yhdessä esimerkiksi Sounds Like Work sekä Antagon -tapahtumien puitteissa. Esityksistä ainakin Jenna Sutelan osuus, esseemuotoinen video When You Moved, lupailee pohdintoja kehon ja teknologisen ympäristön välisestä vuorovaikutussuhteesta.

Modig-Pallasvuo-Sutela Kiasma-teatterissa
perjantaina 6.6.
klo 18–20
Nykytaiteen museo Kiasma
Mannerheiminaukio 2, HelsinkiAVOIMUUTTA, TEKNOLOGIAA JA LUONTOA


Järjestyksessään kolmastoista Camp Pixelache 2014 järjestetään Vartiosaaressa sekä Helsingin yliopistolla 6.–8.6. Pikseliähky-festivaali kokoaa yhteen satoja sekä kansainvälisiä että paikallisia taiteen, designin, tutkimuksen ja aktivismin harrastajia sekä ammattilaisia. Tapahtuman teemana tänä vuonna on The Commons; avoimen lähdekoodin, lisensoinnin ja kulttuurin haasteet ja näkökulmat. Alateemoiksi on kaavailtu bioteknologian, urbaanin kulttuurin ja tieteen avoimuuden, yhteisöllisen jakamisen sekä tiedon kysymyksiä. Järjestäjät toivovat osallistujilta vapaata keskustelua ja ajatuksia. Perjantain avajaistapahtumassa Helsingin yliopistolla ovat keynote-puhujina Alain Ambrosi (tutkija ja muotoilija, Montreal) ja Markus Schmidt (tutkija, Wien). Päätapahtumapaikka, Vartiosaari, ilmentää monia tapahtuman ulottuvuuksia; paikka on vähän kehitetty, pitkälti luonnon tilassa oleva keidas keskellä urbaania ympäristöä.

Camp Pixelache 2014
perjantai – sunnuntai 6.–8.6.
Helsingin yliopisto ja Vartiosaari

Tarkemmat tiedot ja aikataulu löytyvät Pikseliähkyn nettisivulta.VIERAS TUNTEMATTOMASSA


Unknown Cargo on tämän kevään majaillut Kluuvin kauppakeskuksessa. Tänä perjantaina on vuorossa viimeiset näyttelyn sulkijaistet Aleksanterinkadulla. Huhu kertoo ja toivo elää, että galleria jatkaa toimintaansa vielä jossain muualla. Tällä erää on kuitenkin aika jättää jäähyväiset. Nyt esillä oleva teos Vieras, on jonkinlainen olio kasvi- ja eläinkunnan väliltä. Toisaalta se on myös kuin ulkoavaruuden muukalainen pitäen sisällään teollisia piirteitä.

Taiteen lisäksi on Unknown Cargossa on tuttuun tapaan mahdollisuus nauttia laatumusiikista ja herkullisista juomista. Illan esiintyjänä kuullaan TWWTH.

Vieras-näyttelyn sulkijaiset ja Grand Closing Aleksanterinkadulla
perjantaina 6.6. klo 19 alkaen
Aleksanterinkatu 9, Helsinki

Tapahtuman tarkemmat tiedot Unknown Cargon Facebook-sivulla.ÄÄNEN KÄYTTÖ ON SALLITTUA


Lunch Bytes on keskustelutilaisuuksien sarja, joka käsittelee verkostoituneen digiteknologian vaikutuksia taiteelliseen työhön. Jokaisella tilaisuudella on oma teemansa, jota pohtivat yhdessä mm. taiteilijat, asiantuntijat ja kuraattorit. Keskutelusarja sai alkunsa vuonna 2011 Washington DC:ssä Goethe-Institutin, Hirshhorn Museum and Sculpture Gardenin ja Pro Helvetia –säätiön yhteistyöstä. Amsterdamin, Kööpenhaminan, Dublinin, Glasgown, Helsingin, Lontoon ja Tukholman Goethe-Institutit järjestävät pitkin vuotta 2014 keskustelutilaisuuksia taiteesta ja digitaalisesta kulttuurista yhteistyössä paikallisten kumppaneitten kanssa. Projekti huipentuu Berliinissä 2015 järjestettävään kansainväliseen symposiumiin.

Helsingin galleria Sinnessä järjestettävä Lunch Bytes –tapahtuma pohtii kuinka digitaalisuus vaikuttaa äänen ja musiikin kokemukseen, sekä jäljittää digitaalisuuden vaikutuksia taiteilijoiden työhön. Keskustelemassa ovat: Diedrich Diederichsen (kriitikko, journalisti, kirjailija, Berliini), Tapio Hakanen (DJ Orkidea, äänisuunnittelija, Helsinki), Ilja Karilampi (taiteilija, Berliini) ja Kimmo Modig, (taiteilija ja kuraattori, Helsinki).

Lunch Bytes
Structures And Textures: Sound
tiistaina 10.6. klo 18–20
Sinne
Iso Roobertinkatu 16, Helsinki

Tarkemmat tiedot tapahtumasta Sinnen ja Lunch Bytesin nettisivuilta.SCIFI-VEISTOKSEN UUDELLEENSYNTYMÄ


Galerie Forsblom on tuonut kesänäyttelyynsä japanilaistaiteilija Mariko Morin, jonka töitä nähdään nyt Pohjoismaissa ensimmäistä kertaa. (Korjaus: Teoksia nyt ensimmäistä kertaa yksityisnäyttelyssä Pohjoismaissa. Morin töitä oli mukana Wäinö Aaltosen museossa Contemporary Visions -ryhmänäyttelyssä vuonna 2004). Näyttelyn teokset ovat teollisen viimeisteltyjä, korkeakiiltoisia veistoksia ja seinätöitä, jotka sopisivat vaikka scifi-elokuvan lavasteiksi. Orgaanisen muotoiset esineet asettuvat jonnekin futuristisen designin ja taiteen välimaastoon. Morin taiteessa on nähty monenlaisia kulttuurisia vaikutteita Manga- ja cyberkulttuurista teoreettiseen fysiikkaan ja buddhismiin. Käy katsomassa, miten nämä kaikki muovautuvat yhdeksi näyttelyn lasikuituisissa veistoksissa.

Mariko Mori: Renew
9.5.–26.7.
Galerie Forsblom
Lönnrotinkatu 5, Helsinki

Näyttelystä lisää tietoa löytyy Galerie Forsblomin nettisivulta.

kuva: Gene gun hack by Rudiger Trojok. kuvaaja: Martin Malthe Borch / Pikseliähky

2 kommenttia

  1. Mariko Morin teoksia on ollut Suomessa esillä jo 2004 Wäinö Aaltosen museossa Turussa näyttelyssä Contemporary Visions.

Kommentoi

*

*