”Kukas kissan hännän nostaa, ellei kissa itse?” [#1]

Edellä on yksi yli sadasta sananlaskusta, joita opettajani ala-asteella pakotti minut kirjaamaan ylös pieneen ruutuvihkoon otsikolla Soinisen sananlaskut. Joka kerta kun hän onnistui livauttamaan suustaan kesken tunnin jonkin sananlaskun, minä kaivoin pulpetistani tuon pienen vihkon ja kirjoitin sananlaskun ylös. Neljän vuoden ajan. Tämän minitrauman jakamiseen juuri nyt saattaisi toki sopia sananlasku jos toinenkin kuten henkilökohtainen suosikkini ”turha rypistellä kun on jo housussa”[#2] tai jo melko kulunut ”sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee” [#3].

”Aika aikaansa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin” [#4] ja sananlaskujen sijaan tälle viikolle kaivetaan esiin sellaisia menovinkkejä, joissa EDIT:in tekijöillä on niin sanotusti ”oma lehmä ojassa” [#5].

1. VIIVI TYÖSKENTELEE VALOKUVAGALLERIA HIPPOLYTESSA SEKÄ JÄRJESTÄÄ GUGGENHEIM-KLUBIA

Hippolytessä esillä on Hannu Karjalaisen The House Protects the Dreamer –elokuva (2014). Hippolyten sivuilla kuvataan, kuinka sen ”yhtenä lähtökohtana ovat olleet erilaiset mittasuhdejärjestelmät, joita arkkitehdit ovat kautta aikojen luoneet ihanteellisen ihmisruumiin mittojen pohjalta. — Elokuva pohdiskelee modernismin ristiriitaisuuksia, toiseuden fetisointia ja taiteilijan uskoa, pettymyksiä ja uudistautumista.”

Samana päivänä Hippolyten Studiossa avautuu Salla Lahtisen näyttely How We Want To Be Seen, joka nimensä mukaisesti tarkastelee itsen esittämistä valokuvissa. Näyttely on osa laajempaa teosta, johon kuka tahansa on voinut osallistua lähettämällä taiteilijalle passikuvansa ja sosiaalisessa mediassa käyttämänsä profiilikuvan. Lahtisen teos löytyy kokonaisuudessaan täältä. Projektiin voi vielä osallistua 4.9.–31.10.2014.

Ja sattumaa vai ei – myös tämän viikon Guggenheim-klubin taiteilija on Salla Lahtinen. Such wow mikä synergia!

Club Guggenheim
joka torstai klo 22-04
Kaiku (Kaikukatu 4, Helsinki)
vapaa pääsy

 

2. TUOMAS TYÖSKENTELEE AMOS ANDERSONIN TAIDEMUSEOSSA

Amoksella esillä on kuvanveistäjä Tommi Toijan näyttely Mutatis Mutandis, joka marssittaa näyttelytiloihin kummaa sakkia. Toijan näyttelyn etäpesäke Helsingin Kauppatorin laidalla tuntuu ihastuttavan, hihityttävän tai ärsyttävän katukuvassa kulkijoita. 8,5-metristä satama-altaaseen pissailevaa Bad Bad Boyta ei voi olla huomaamatta, mutta Toijan tuotantoa on mahdollista nähdä myös Forumissa. Kauppakeskuksen 3. kerroksen Forum Platformilla on 15.8.2014–12.1.2015 esillä Toijan veistos Tuulen viemää.

Amos Andersonin taidemuseossa on esillä myös Työtäkö? -näyttely, joka kuvaa työelämän muutosta alaotsikolla ”Työn muuttuvat kuvat. Tukkijätkästä pätkätöihin.” Sinne ehdit tosin vielä melkein vuoden ajan, sillä näyttely sulkeutuu vasta 15.8.2015.

 

3. ANNA-KAISA TYÖSKENTELEE HELSINGIN KAUPUNGINMUSEOSSA JA OPETTAA TAIKISSA

Helsingin kaupunginmuseon Rasvaletti-näyttelyssä Hakasalmen huvilassa voi myös saada itselleen 50-luvun kampauksen maksutta 2.–30.9.2014 museon aukioloaikoina. Pääsy on vapaa kuten kaupunginmuseoon aina!

Lisäksi varsin kiinnostava on Helsingin kaupunginmuseon kävijöilleen tarjoama mahdollisuus osallistua näyttelyn suunnitteluun. Ryhmä kaupunkilaisia valitsee museon Helsinki-kuvista koottavalle näyttelylle teeman ja toteutustavan. Jäämme jännityksellä odottamaan syntyvää näyttelyä.

+ Bonuksena taikkilaisilla on mahdollisuus bongata AK lippiksineen taidekasvatuksen kurssin vetäjänä.

 

4. ROSA TYÖSKENTELEE SUOMEN KULTTUURI-INSTITUUTISSA NEW YORKISSA

Kuten viime viikolla jo leuhkimme, Rosa muutti New Yorkiin ja samalla paitsi me saimme Nycin kirjeenvaihtajan, sai kulttuuri-instituutti harjoittelijan. Rosan raportteja ja instituutin syyskauden projekteja odotellessa kannattaa tutustua esimerkiksi instituutin uuteen visuaaliseen ilmeeseen.

 

5. SANNA TYÖSKENTELEE SUOMEN VALOKUVATAITEEN MUSEOSSA JA GALLEN-KALLELAN MUSEOSSA

Itse olen ollut siis mukana tekemässä Suomen valokuvataiteen museon #Snapshot-näyttelyä, joka koostuu pääosin tavallisten ihmisten kuvaamista valokuvista, internetkuvista, historiallisista näppäilykuvista, selfieitä ja niiden historiaa unohtamatta. Näyttelyn osana nähdään myös teemaa kommentoivia nykytaideteoksia hollantilaiselta Erik Kesselsiltä, suomalaiselta Niklas Kullströmiltä, tanskalaiselta Sisse Stroyerilta ja ranskalaiselta Catherine Balet’lta. Erityisesti Stroyerin Sexting-projektin anonyymien tavistanskalaisten toisilleen lähettämät alastonkuvat kannattaa katsastaa!

Viime viikolla aloitin työt Gallen-Kallelan Museossa, jossa avautuu lauantaina Antti Tantun näyttely Kuvan paino. Näyttelyssä on esillä puupiirrosta ja sekatekniikkaa yhdistelevien teosten lisäksi akvarelleja sekä Gallen-Kallelan grafiikan vedoksia ja työskentelyvälineitä.

 

 

Kuva: Galleria Hippolyte / Hannu Karjalainen, The House Protects the Dreamer, 2014 (videostill).

Kommentoi

*

*