… eli 4 syytä mennä katsomaan Hilma af Klint (uudestaan) viimeisenä viikonloppuna

Hilma af Klintin (1862–1944) näyttely Taidehallissa lienee tämän vuoden ”se” taidetapaus Suomessa. Jos näyttely on jostain syystä jäänyt välistä, kannattaa se ehdottomasti käydä katsomassa tällä viikolla, kun siihen on viimeinen tilaisuus. Tai vaikka toiseen kertaankin. Tässä viikkokatsauksessa listaan neljä hyvää syytä mennä Hilman luo:

 

1) BURN OUT

Johtuuko vähenevästä päivänvalosta vai syksyllä aina syöksykierteen lailla kertyvästä työtaakasta, että ensimmäinen määritelmä olotiloille ja voinnille itselläni ja monilla ympärilläni on väsymys. Jos burn out kolkuttelee jo tässä vaiheessa vuotta on helppo unohtaa R&A:n loputon leffalistan skrollaaminen ja yksinkertaisesti mennä Hilmalle.

Taidehallin näyttelypäällikkö Hanna Mamia-Walther kertoi näyttelyä opastaessaan, että ihmiset itkevät Hilman maalauksia katsoessaan. Tämä ei ole suomalaiskävijöiden erityispiirre, vaan on toistunut näyttelyn kiertäessä ympäri Eurooppaa. Anna itsesi unohtaa työt, deadlinet jne ja unohdu Hilman maailmaan. Anna taiteen avata kyynelkanavasi!

 

2) LUONTO

Ulkona on aika vitun kylmä, joten turha yrittää löytää zeniä enää sienimetsästä. Hilman maalauksissa toistuvat luontoon liittyvät metaforat: kotilot, kierteet, kasvit ja joutsenet, jotka alkavat esittävästä, mutta löytävät kiteytyneen olemuksensa väreistä ja symmetriasta (kts. yllä Svanen eli Joutsen).

Vartti mindfulnessia Hilman väriviidakossa lataa akut kuin viikon mökkiloma.

 

3) KUHINA – HILMA ÄR HIMLA BRA

Viimeinen viikonloppu tarkoittaa tungosta, ehkä jopa jonotusta. Yleisöopastuksia, joissa on 150 ihmistä, eikä kukaan oikeastaan kuule tai näe mitään. Mahtavaa! Siis täällähän on tietty kaikki tutut. Kannattaa varata näyttelyreissuun kunnolla aikaa, että voi oikein nauttia rupattelusta samalla kun jonottaa seuraavan teoksen eteen. Tai ehkä kannattaa vaan pysyä passissa siinä isoimpien maalausten huoneessa. Onneksi Taidehalli on oikein pidentänyt aukioloaikoja viikonloppuna.

 

4) ESOTEERISET MAHDOLLISUUDET

Hilma oli osa esoteerista De Fem -ryhmää. Automaattikirjoitus ja spiritismi olivat hänelle luontevia keinoja hankkia tietoa maailmasta. EDITin tarkoituksena oli ottaa spiritistisesti yhteyttä Hilmaan, mutta korkeammat voimat puuttuivat peliin ja homma niin sanotusti kusi. Asiaan saattoi vaikuttaa, että EDITin meedio oli harmillisesti juuri Italiassa juustomatkalla.

Mitä sitten olisimme Hilmalta kysyneet? Totuutta? Vai mitä mieltä näistä Acnen collegeista ?

Jos sinun meediosi on kaupungissa ja teillä on parempi onni Hilman kiinni saamisessa, kertokaa meillekin, mistä juttelitte!

 

 

Hilma af Klint – Abstraktin edelläkävijä Taidehallissa on avoinna pidennetyin aukioloajoin klo 20.00 asti perjantaina ja lauantaina 26.9.–27.9.2014.

 

 

Kuva: Hilma af Klint: Joutsen, nro 17, ryhmä IX/SUW, sarja SUW/UW, 1915. Stiftelsen HIlma af Klints Verk. Kuva: Albin Dahlström/Moderna Museet

Kommentoi

*

*