Tällä kertaa suosittelemme näkemistä ja tekemistä juhannusviikon varalle. Koska mekin haluamme liittää taideaiheet hieman kömpelösti, mutta nokkelasti jalkapallokisoihin: Mukana taidekentän takuuvarma keskikenttäpelaaja, huomiostaan nauttiva hyökkääjä sekä kaksi…mitä niitä vielä on, puolustajaa!

 

Vaikka sun mitä Mäntässä

Kuten olemme kaikki kuulleet, Mänttä on Suomen uusi New York, Lontoo ja Abu Dhabi mitä taidetarjontaan tulee. Jos mökkijuhannussuunnitelmat hautautuivat räntäkuuron alle, hurauta katsomaan mistä kaikki tänä kesänä puhuvat. Tuhti, mutta vakaasti suositeltava yhdistelmä Kuvataideviikot–Serlachius-museot esittelee ei vähempää kuin läpileikkauksen nykytaidekenttämme ykkösketjusta. Näyttelyt ovat auki läpi juhannuksen.

Serlachius-museoissa esillä nyt muun muassa:

SuperPop! 14.6.–28.9.
Eija-Liisa Ahtila: Tutkimuksia draaman ekologiasta 14.6.–11.1.
Riiko Sakkinen: Museum of No Art – MuNA 14.6.–7.9.

XIX Mäntän kuvataideviikot 15.6.–31.8.2014

 

William Kentridge EMMAssa

EMMAssa tänään keskiviikkona avautuva, eteläafrikkalaisen piirtäjä-veistäjä-elokuvantekijän näyttely on näkemättäkin tapaus. Näyttelyssä on esillä kaksi teosta: puolituntinen viisikanavainen videoinstallaatio The Refusal of Time vuodelta 2012 sekä animaatio Other Faces vuodelta 2011. Eri taiteenlajeja yhdistelevistä teoksista katsoja voinee löytää lukuisia eri merkityksiä, mutta kiinnostavaa on nähdä miten näyttely keskustelee esimerkiksi Kiasmassa parhaillaan nähtävän Alfredo Jaarin kanssa. Temaattisesti molemmat tarkastelevat osittain yhteneviä poliittisia aiheita, kuten kansallisuuksia ja ihmisoikeuksien historiaa.

William Kentridge: The Refusal of Time & Other Faces
EMMA – Espoo Museum of Modern Art 18.6.–14.9.

 

Hans Rosenström Helsinki Contemporaryssa

Olen nähnyt, kun ihmiset ovat itkeneet Hans Rosenströmin teoksessa. Ja nauraneet, säikkyneet, pyörineet hämmentyneinä paikoillaan ja sännänneet ulos. Taiteilijalle tunnusomaisten, taidokkaasti katsojan – tai usein paremminkin kuuntelijan – aistimaailmaa manipuloivien ääniteosten sijaan uuden näyttelyn pääosassa on oivaltava tilateos, joka muokkaa eri tavalla tilaa ja katsojan suhdetta siihen. Gallerian toimistotilan toisessa teoksessa päähän saa asettaa myös ne kuulokkeet.

Hans Rosenström: Divisions – And Other Possibilities
Helsinki Contemporary 7.6.–6.7.2014

 

Laura Könönen Galleria Sculptorissa

Avaruudellisesta äänettömyydestä kohoava näyttely tarjoaa ajateltavaa maan ja taivaan väliltä. Minimalistisuudessaan puhdistavat, massiiviset kiviveistokset enteilevät tuhoa, mutta jättävät seestyneen mielen. Kertakaikkiaan hieno kokonaisuus on esillä kuun loppuun saakka.

Laura Könönen: Eilisen jälkeen – Morning After
Galleria Skulptor 31.5.–29.6.

Kuva: Laura Könönen: Phase Transition (2014)

Kommentoi

*

*