Viime viikolla käynnistynyt, kunnioitettavan massiivisiin mittoihin kasvanut Helsinki Design Week on ajan hengen mukaisesti eklektinen festivaalikokonaisuus. Perinteisen esinemuotoilun ja sisustuksen lisäksi ohjelmistossa yhdistyvät muun muassa muotia, ruokaa, teknologiaa, kaupunkisuunnittelua, palvelumuotoilua ja yhteiskuntaa laajemmin käsittelevät teemat. Kiinnostipa sitten polkupyöräily, puurakentaminen, typografia tai hevosräätälit, 250 tapahtuman joukosta poimii vaivatta tekemistä loppuviikolle. Ohessa erityissuositus jokaiselle päivälle.

Torstai: Kuratoitu vaatekaappi ja kestävät vaatevalinnat – keskustelutilaisuus Arelalla

”Miksi vaatekaapin kuratointi on muodissa? Mitä tämän hetken kirpputoritrendistä tulisi ajatella? Voiko vaatteita koskaan ostaa kestävällä tavalla?”

Harmonisen vaatekaapin rakentaminen vaikuttaa edellyttävän jonkinasteista massahysteriaa, ainakin jos seuraa Facebook-kirppisten meininkiä. Vain merkityksellisten vaatekappaleiden omistamista korostetaan, mutta samalla annetaan ymmärtää, että elääkseen tasapainoista elämää jokanaisen kaapista on löydyttävä anonyymi minimalistinen univormu, niin kutsutut ”luottovaatteet”. Tätä valintaprosessia voi myös nimittää nykyään kuratoinniksi, joka ilmeisesti korostaa sen erityistä selektiivisyyttä. Kaiken kaikkiaan erittäin kiehtova keskustelunaihe aikana, jolloin jokaisen kulutustuotteen olemassaolo tulisi perustella sekä valmistajan että ostajan toimesta. Onko edes olemassa sellaista kuin kestävä, puhumattakaan tarpeellinen, vaatevalinta?

Arela
Uudenmaankatu 26
Klo 18

 

Perjantai: Culture as Commons? Designing with Digital Heritage

”Mitä tapahtuu, kun nykysuunnittelija saa käyttöönsä kulttuuriperinnön aarteet?”

Kolme suunnittelijaparia luovat avoimen Finna-aineistotietokannan avulla 24 tunnin aikana uuden idean, teoksen tai konseptin. Projektin lopputuloksia esittelevässä keskustelussa tarkastellaan, mitä kulttuuriperintö nykyään merkitsee ja miten digitaalisia aineistoja voidaan hyödyntää nykysuunnittelussa. Prosessiin ovat ryhtyneet Laura Väinölä, Jesse Auersalo, Man Yau, Johannes Ekholm, Sophie Sälekari ja Juuso Koponen.

L3 Muotoilumakasiini
Tyynenmerenkatu 6
Klo 17–19

 

Lauantai: Uutta tilaa taiteelle?

”Millaisia tiloja taiteelle tulevaisuudessa suunnitellaan ja minne?”

Lauantaina ohjelmassa on keskustelutilaisuus Helsingissäkin erityisen ajankohtaisesta aiheesta. Viimeisimmäksi uusi museotila sai itseni suorastaan hihkumaan innosta toukokuussa New Yorkissa avatussa Renzo Pianon Whitney Museumissa. Taideteosten ehdoilla suunnitellut näyttelytilat yhdistyvät toimiviin yleisötiloihin sekä oleskeluun houkuttavaan julkiseen kaupunkitilaan, samalla kun arkkitehtonisesti kiinnostava uudisrakennus on suunniteltu alueen identiteetti huomioiden. Kiinnostavaa on myös nähdä, mihin ratkaisuihin syyskuun lopulla uudelleen avattavassa, remontoidussa Helsingin taidemuseo Tennispalatsissa on päädytty.

L3 Muotoilumakasiini
Tyynenmerenkatu 6
Klo 14–16

 

Sunnuntai: Artifact Beyond – Design in China Now Designmuseossa

Designmuseon alakerrasta löytyy kiinalaista muotoilua esittelevä katsaus, joka havainnollistaa kiinnostavasti tradition, ultramodernin teknologian ja vuosisatoja vanhojen tekniikoiden yhdistymistä nykysuunnittelussa. Tyylikäs kokonaisuus etenee perinteisen teepöydän kautta kekseliäisiin huonekaluihin, koruihin ja käyttöesineisiin päätyen virtaviivaiseen design-lennokkiin.

Designmuseo
Korkeavuorenkatu 23

 

Kuva: Aino Huovio / Helsinki Design Week

Kommentoi

*

*