Helmikuun lopulla ensimmäistä kertaa vuodessa voi aurinkoisena päivänä tuntea auringon lämmittävän vaikutuksen. Lumi alkaa tiivistyä kasaan. Päivät pitenevät, vaikka ne ovatkin edelleen öitä lyhyempiä. Kulkiessa kohti keväistä valoa voi tehdä lyhyen näyttelykierroksen, joka pitää sisällään paljon määräänsä enemmän.

ERIKA ERRE, ANNA ESTARRIOLA, PETTERI CEDERBERG

Forum Boxissa nähdään nyt kolme hienoa yksityisnäyttelyä. Permannon täyttää Erika Erren installaatio Hauta. Musta aaltoileva pallomeri on kuin jättiläiskasa kaviaaria. Kohiseva teos tuo mieleen myös lapsuudessani mieleen painuneet uutiskuvat Persianlahden öljyonnettomuudesta. Montussa on esillä viime syksynä AVEK-palkitun Anna Estarriollan Phenomenal. Myös performanssin parissa työskentelevän taiteilijan nyt nähtävät mediainstallaatiot ovat samaan aikaan sekä hämmentäviä että hauskoja. Teosten taustalla kuuluu, varmaankin tahattomasti, muusikkia Petteri Cederbergin näyttelystä, joka on sijoitettu gallerian Parvelle. Cederbergin kaksi teosta, Värin – äänin ja Peitettyjen maalien muistomerkki, yhdistelevät sulavasti animaatiota ja maalausta sekä liikkuvat avaruuden äärettömyyden teemoissa.

Näiden lisäksi Mediaboxissa on vielä esillä Maarit Sumomi-Väänäsen Pölkyllä Pää -videoteos, joka on niin pöhkö, että se kannattaa ilman muuta katsoa.

12.2.–6.3.2016
Forum Box
Ruoholahdenranta 3a, Helsinki


Maija Annikki Savolainen, Tanja Konstenius

Valokuvagalleria Hippolytessä on esillä kaksi todella mainiota näyttelyä. Maija Annikki Savolaisen Valon aine ja Fuchsia gotenborg täyttää suuremman näyttelytilan verenpisaran (Fuchsia gotenborg) taimilla sekä seinät erikokoisilla ja -muotoisilla valokuvilla. Kyseessä on kasvifysiologinen koejärjestely, jossa kasvit altistetaan kolmelle erilaiselle valolle. Kasvatuskokeet osoittavat valon eri aallonpituuksien vaikutuksia verenpisaran versojen kasvuun. Kokonaisuus on visuaalisesti vaikuttava ja ottaa tilan huolellisesti haltuun. Näyttelyn viimeisenä päivänä järjestettävässä työpajassa (su 28.2. klo 12–16) yleisö pääsee todentamaan kokeen tuloksia Helsingin yliopiston tutkijoiden ohjauksessa. Työpajassa kuvataan infrapunakameralla sekä mitataan kasvisolukon antosyaanipitoisuuksia.

Hippolyte Studiossa nähdään Tanja Konsteniuksen kaksikanavainen videoteos Alles goed, joka käsittelee kielen opettelua sekä maahanmuuttajan identiteettiä sympaattisesti ja tyylikkäästi.

5.–28.2.2016
Valokuvagalleria Hippolyte ja Hippolyte Studio
Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, Helsinki

Kuva: Maija Annikki Savolainen / Valokuvagalleria Hippolyte

Kommentoi

*

*