Sun kanssas katson maailmaa / Ja samaa unta nään / Kuin hullu huudan rakkauteni perään.
Viime viikkoina olen pohtinut, että mitenkä sitä maailmaa oikein katsoisi? Ja kenen kanssa? Google kertoi, että Juice Leskinen kirjoitti kappaleen Viidestoista yö kahden viikon juomaputken jälkeen, viidentenätoista yönä. Samalla opin myös kappaleen taustalla kummittelevista yksilötason ihmissuhdekiemuroista, mutta jokin tuossa laahaavassa sikermässä kertoo laajemminkin siitä miten tärkeä ja kamala ihminen toiselle ihmiselle on. Tällä viikolla tarjolla olisi keskustelua ja kuvia ainakin yksinäisyydestä, muutoksesta, nuoruudesta ja kriiseistä, ihmisestä ja maailmasta.

 

1. Keskustelua pakolaiskriisin kuvaamisesta Suomen valokuvataiteen museossa

Maailman tapahtumat puhuttavat ja pelottavat, kauhistuttavat ja kuohuttavat, mutta miten tätä kaikkea esitetään ja dokumentoidaan? Millaisia ovat pakolaiskriisin kuvat? Millaisia kuvia siitä voi tai pitäisi näyttää?

Näistä aiheista keskustellaan tänään klo 18 Valokuvataiteen museossa. Mukana keskustelussa ovat Syyrian pakolaisten elämää tallentanut valokuvaaja Esa Ylijääskö, toimittaja, vapaa kirjoittaja, Naisasialiitto Unionin varapuheenjohtaja Maryan Abdulkarim, valokuvataiteen yliopistonlehtori, tutkija Hanna Weselius sekä kulttuuri- ja taidepedagogi Outi Korhonen.

Tilaisuudessa esitellään myös Poliittisen valokuvan festivaalin 2016 valokuvaajat ja ohjelmisto. Poliittisen valokuvan festivaali ottaa Helsingin haltuun helmikuussa 2016 teemalla Kotimaa.

 

Kolme kuvaa Euroopan pakolaiskriisistä tiistaina 24. marraskuuta klo 18 Valokuvataiteen museolla.

 

 

2. Nuoret 2015 -näyttely avautuu Taidehallissa

Maailmanmenoa tarkastellaan myös Taidehallissa kun Suomen Taiteilijaseuran järjestämä Nuoret 2015 -näyttely avautuu. Taiteilijavalinnoista Kati Rooverin sekä Kasperi Mäki-Reinikan ohella vastanneen Rauha Mäkilän mukaan Taidehalliin tulee esille moninainen ja ajankohtainen läpileikkaus siitä, miten nuoret taiteilijat kokevat nykymaailman.

”Näyttely kertoo siitä, miten nuoret näkevät maailman tällä hetkellä, ja mitä he haluavat tuoda siitä esille. Jokainen kuvaa omalla tavallaan tätä päivää. Nykyään tiedonsaanti on aivan eri tasolla kuin vaikkapa parikymmentä vuotta sitten. Tietotulva ja kuvavirta vaikuttavat ihmisten tietoisuuteen ja tapaan käsittää maailma”, Mäkilä kertoo.

340 hakijasta näyttelyyn valitut taiteilijat ja taiteilijaryhmät ovat Kristoffer Ala-Ketola, Crystal Bennes, Andrey Bogush, Ilari Hautamäki, Viljami Heinonen, Hemuloordi, Noora Isoeskeli, Minna-Kaisa Kallinen, Jonna Kina, Anna Knappe, Sara Kovamäki, Jaakko Leeve, Katri Mononen, Erica Nyholm, Sofia Okkonen, Olento, Tuomo Rainio, Joakim Pusenius, Jonna Rutanen, Nastja Säde Rönkkö, Kaarlo Stauffer, Pinja Valja, Nita Vera ja Bogna Wisniewska sekä työryhmä Akuliina Niemi, Felicia Honkasalo & Sinna Virtanen.

Lue EDIT:istä myös keväällä 2014 tehdyt Joakim Puseniuksen ja Kaarlo Staufferin haastattelut.

 

Nuoret 2015 -näyttely esillä Taidehallissa 28.11.–3.1.2016.

 

 

3. Pilvi Takala ja Invisible Friend Helsinki Contemporaryssä

Invisible Friend on ilmainen tekstiviestipalvelu kenelle tahansa, joka haluaa käydä anonyymia, henkilökohtaista keskustelua, ja saada viestiinsä aina vastauksen.”

Invisible Friend on Pilvi Takalan ensimmäinen yksityisnäyttely Helsinki Contemporaryssä. Samalla se on näyttely, joka ei kuitenkaan tapahdu gallerian tiloissa, vaan ulottuu ”yli fyysisen tilan rajoitusten”.

Takalan idea on hauska ja liikuttavakin. Kun tekstiviestin lähettää Invisible Friendiin, saa pian vastauksen. Aiheen voi valita itse ja joku seitsemän hengen kirjoittajaryhmästä vastaa aina.

Idean Invisible Friendiin Takala on saanut Yhdysvalloissa työskennellessään tekstiviestipalvelussa, jossa käyttäjät saavat maksua vastaan viestejä kuvitellulta tyttö- tai poikaystävältä.

Invisible Friend herättää kysymyksiä paitsi performatiivisesta ja narratiivisesta, myös henkilökohtaisuudesta, ainutlaatuisuudesta ja anonymiteetista. Itse kysyin Invisible Friendiltä, että mitä mieltä se on Leskisen Viidestoista yö -biisistä. ”Se on tosi ihana musta, vähän melankolinen ja melkein jopa traaginen, mutta koskettava. Tykkäätkö sä? Mistä sulle tuli mieleen? Karaoke?”, tuntematon uusi ystäväni kirjoitti ja minä kerroin.

 

Invisible Friend -näyttely esillä Helsinki Contemporaryssa 26.11. – 20.12.2015.
Invisible Friend -palvelu on käytettävissä 16.11.2015–10.1.2016 päivittäin klo 8–02.

 

 

Kuva: Adrian Paci, sarjasta Temporary Detention Centre (2007) / Suomen valokuvataiteen museo.

 

Kommentoi

*

*