Etsi nautintoa ja vältä tuskaa. Sinnessä kesän ajan esillä ollut The Pleasure Principle -näyttely on kiehtova psykologinen pohdiskelu. Näyttely on esillä vielä tämän viikonlopun. Ja se kannattaa nähdä.

Ilari Laamasen kuratoiman näyttelyn nimi viittaa mielihyväperiaatteeseen, joka tarkoittaa pyrkimystä biologisten ja psykologisten tarpeiden tyydyttämiseen ja kivun välttämiseen. Freud päätyi ajattelemaan, että pakkomielle toistaa saattaa olla jopa mielihyväperiaatetta merkittävämpi voima. Näyttely keskittyy tähän jännitteeseen. Se käsittelee paitsi ihmisten monimuotoista suhdetta luontoon ja elinympäristöönsä, myös muodonmuutosta ja irtipäästämistä.

Näyttelyn kasvot ovat Maija Luutosen gallerian ikkunoihin akryylillä maalattu Half Happy Friendly Language. Teos luo näyttelylle rajat ja sulkee sen sisälleen. Näyttelyn pääteoksesi nousee ranskalaisen Camille Henrot’n hengästyttävän hieno lyhytelokuva The Strife of Love in a Dream vuodelta 2011. Symbolistisilla viittauksilla pelaavan teoksen vangitsevaa intensiteettiä vahvistaa Joakimin musiikki. John Divolan mustavalkovalokuvat ja Armi Ratian shamanistinen Maan uumen -ryijy vuodelta 1934 toimivat yllättävän hyvin yhdessä. Neljän keskenään kovin erilaisen taiteilijan teoksista koottu näyttely on houkutteleva kokonaisuus.

Näyttely on Pro Artibus -säätiön ylläpitämän Sinnen sekä Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin yhteistuotanto. Lisätietoja näyttelystä voi lukea Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin sekä Sinnen nettisivuilla. Camille Henrot kertoo teoksestaan Vdromen haastattelussa.

The Pleasure Principle — John Divola, Camille Henrot, Maija Luutonen, Armi Ratia:
3.6.–31.7.
Sinne
Iso Roobertinkatu 16
00120 Helsinki


Camille Henrot, The Strife of Love in a Dream, 2011

Camille Henrot, The Strife of Love in a Dream, 2011


Mikäli kiinnostaa lähteä taideretkeilemään Helsingin ydinkeskustan ulkopuolelle, kannattaa suunnata myös muihin Pro Artibuksen kiinnostaviin kesänäyttelyihin: Mirage Vantaan Viherpajalla sekä Veden varasassa – islantilaistaiteilijoita Suomen rannikoilla Tammisaaren Elverketissä.


Ylempi kuva: Maija Luutonen, Half Happy Friendly Language, 2016. Acrylic on Mylar. Valokuva: Juuso Noronkoski

Kommentoi

*

*