Jos kaksi on kollektiivi, olemme Silta-kollektiivi.
Jos kaksi kollektiivia kohtaa kahdessa yhdessä, kohtaamme Silta-kollektiivissa kaksin kollektiiveinemme.
Jos kaksi osaa puhua omastaan, mistä osaamme puhua yhdessä?
Jos kaksi saa puhua yhdessä ilman oletusta siitä, mistä meidän tulisi puhua, mistä osaisimme puhua, mitä puhumme?
Ja mitä silloin tapahtuu?

Helsinkiläisen Silta-kollektiivin Ääriviivoja/Outlines on kaksipäiväinen feministinen elokuvafestivaali ja live-talkshow, joka mietiskelee kollektiivien muistia ja tutkii kollektiivista muistamattomuutta – kollektiivisen muistin sijaan. Festivaali koostuu elokuvanäytöksistä, workshopeista ja esityksistä. Ilmainen tapahtuma järjestetään tulevana viikonloppuna WHS Teatteri Unionissa.

Silta-kollektiivin muodostavat kirjoittaja, feministiaktivisti Maryan Abdulkarim ja teatteri- ja elokuvantekijä, saamelaisaktivisti Pauliina Feodoroff, jotka ovat toinen toistensa julkisen puheen esiintuojia ja yleisöjä. Kollektiivi pohtii kuulumista, identiteettiä ja suomalaisuutta. Kaksikko työskentelee yhdessä nyt ensimmäistä kertaa.

Tapahtuman elokuvaohjelmisto on koostettu pääosin lontoolaisen feministisen elokuva-arkisto Cinenovan valikoimista, mutta se täydentyy Silta-kollektiivin omilla reunahuomautuksilla. Festivaalin keskiössä eivät kuitenkaan ole pelkästään elokuvat, vaan niissä käsiteltävät teemat ja poliittiset kysymykset, jotka tuodaan tähän hetkeen tapahtuman talkshow-osioissa yhdessä kutsuvieraiden ja yleisön kanssa. Live-talkshown asialistalla ovat muun muassa suuret ja kieltämättä vaikeatkin teemet kuten valta, kolonialismi, nyt-hetki, alkuperäiskansat ja musta feminismi. Tapahtuman luonteeseen kuuluu yllätyksellisyys – järjestäjät huomauttavat, että elokuvien järjestys ja puheohjelma voivat muuttua lennossa.

Ensimmäisenä päivänä katsotaan elokuvia noin kaksi ja puoli tuntia, loput ajasta on varattu keskustelulle.

Lauantain 3.10. elokuvat nähdään tässä järjestyksessä:

1. In Nomine Domini, 5 min
2. Scuola Senza Fina 35 min
3. Sweet Sugar Rage yht. 40 min (elokuva nähdään osittain)
4. Peasant Women of Ryazan, 1:36


Ääriviivoja/Outlines -festivaali on osa Ahmed Al-Nawasin kuratoimaa ohjelmakokonaisuutta Hiljaisuuden muistit, jonka tuottaa Checkpoint Helsinki. Sarja jatkuu seuraavilla tapahtumilla joulukuussa 2015, huhtikuussa ja kesällä 2016.

Ohjelmakokonaisuus tarkastelee, miten valta toimii hiljaisuudessa ja miten muistit voisivat toimia vastahistorioina. Joulukuussa julkistetaan afrikandiasporalaisen teoreetikko Araba Evelyn Johnston-Arthurin, helsinkiläisen kuvataiteilija Minna Henrikssonin ja teatteritekijä Elina Izarran teos, joka käsittelee Helsingissä vuonna 1962 järjestettyä Maailman nuorison ja ylioppilaiden VIII maailmankonferenssia. Teos uudelleenvierailee festivaalipaikalla, ja kysyy miten kylmän sodan Helsingin vaikutukset näkyvät meissä tänään.

Ohjelman päättää huhtikuussa 2016 Kapkaupungissa toimivan Chimurenga-ryhmän teos Pan African Space Station (PASS). Chimurenga on muun muassa toimittanut vuodesta 2002 nimeään kantavaa lehteä, jossa käsitellään luovalla otteella pan-afrikkalaista ja afrodiasporista kirjallisuutta, taidetta ja politiikkaa. Ryhmän Helsinkiin toteuttama musiikillinen interventio rakentaa kirjaston kirjaston sisään ja näin pyrkii kyseenalaistamaan kirjaston niin sanottua neutraaliutta, luomaan uusia polkuja kriittisyyteen ja laajentamaan käsitystämme muistiorganisaatioista.

Koko Hubara oli omaan Ruskeat Tytöt -blogiinsa jututtanut kuraattori Al-Nawasia, joka kertoi yhtenä projektin lähtökohtana olleen viime aikojen yhteiskunnallisen puhetavan. Poliittinen ilmapiiri, ja sen myötä puhetapa, lähti pyörimään ylikäyntiä kiihtyvänä spiraalina muutama vuosi sitten. Viimeiset kuukaudet, viikot ja päivät ovat osoittaneet, että vauhti tuntuu kiihtyvän loputtomasti. Rasismista ja populismista on kiertynyt tiivis vyyhti, jonka purkamista Ääriviivoja/Outlines nyt tekee. Itse odotan tapahtumaa toiveikkaana. Maryan Abdulkarim on tämän hetken kiinnostavimpia keskustelijoita, joka on pelottomasti nostanut esille aihepiirejä, joista Suomessa on usein oltu aika hiljaa. Odotan myös pohditaa siitä, mikä rooli tai merkitys on sillaksi nimetyllä kollektiivilla kyseisten aiheiden tutkimisessa. Onko sillanrakentaja-analogia tässä kohtaa kuitenkin liian yksinkertainen tulkinta?


Silta-kollektiivi: Ääriviivoja / Outlines. Feministinen elokuvafestivaali feat. live-talkshow
3.–4.10.2015 klo 15–20
WHS Teatteri Union
Siltavuorenranta 18, Helsinki


Kuva: Checkpoint Helsinki

Kommentoi

*

*