Helsingissä on nyt harvinainen tilaisuus nähdä kaksi modernin taidehistorian merkittävimmistä feministeistä: Alice Neel Ateneumissa ja Niki de Saint Phalle Taidehallissa.

Alice Neel (1900-1984) oli yksi viime vuosisadan tärkeimmistä amerikkalaisista taidemaalareista. Hänet tunnetaan erityisesti vahvoista muotokuvista, jotka kuvaavat yhtä lailla New Yorkin ala- ja korkeakulttuurin kiinnostavimpia kasvoja sekä taiteilijan omaa perhettä. Maalaukset vievät samanaikaisesti kiehtovalle aikamatkalle ja hämmästyttävät ilmaisuvoimallaan. Yllättävää on, että Ateneumin näyttely on vasta ensimmäinen Neelin laaja esittely Euroopassa.

Alice Neel: Modernin elämän maalari
10.6.–2.10.2016
Ateneum
Kaivokatu 2, Helsinki


Niki de Saint Phalle: You are my love forever and ever and ever, 1968

Niki de Saint Phalle: You are my love forever and ever and ever, 1968

”Päätin jo varhain tulla sankarittareksi. Kuka olisin? George Sand? Jeanne d’Arc? Drag-Napoleon? Mitä ikinä päätinkään tehdä, halusin sen olevan vaikeaa, jännittävää, suurta.”

Niki de Saint Phallen (1930–2002) näyttely nähdään nyt Taidehallissa osana Helsingin juhlaviikkoja. Aristokraattiseen ranskalaissukuun syntynyt ja mallina uransa aloittanut Saint Phalle eli niin ikään kiehtovan elämän feministinä ja taiteilijana. Vaikka värikkäät ja muodokkaat Nana-veistokset veistokset ovat hänen töistään tunnetuimpia, eivät ne ole Taidehallissa välttämättä niin edukseen kuin voisi toivoa. Sen sijaan grafiikan työt ovat sydäntäsärkevän koskettavia ja näyttelyn oheen liitetty videomateriaali taiteilijan vanhoista haastatteluista on varsin hauskaa katsottavaa.

Niki de Saint Phalle
20.8.–20.11.2016
Helsingin Taidehalli
Nervanderinkatu 3, Helsinki


Kuva: Alice Neel: Lasta odottava Julie ja Algis, 1967. Estate of Alice Neel. Kuva: Malcolm Varon, New York © Estate of Alice Neel

Kommentoi

*

*