Helmikuussa on edetty aikaan jälkeen runebergintorttujen ja laskiaispullien, mutta onneksi kaksi tuoretta maalaustaidenäyttelyä tarjoaa kiinnostavan kattauksen heille, jotka ovat pahimmasta ähkystä selvinneet. Lautasella on pääasiassa ihmisiä aikojen ja matkojen takaa, mutta rokassa sattumina seikkailee myös muun muassa jokunen lammas, pöllö ja lentävä lautanen. Näyttelypannareiden hillona taitavat kuitenkin olla maalareiden haastavat tekniikat. Vuorenmaa on naputellut maalauksensa reliefimäisesti mäntylevyyn, Vaskola sen sijaan on riisunut kankaista pohjamaalin ja toisista myös kiilakehykset, jättäen tilaa vuosia kestävälle kuvantekoprosessille. Maalauksessa on taas purtavaa.

 

1. Meri erottaa meidät

Camilla Vuorenmaa (s.1979) voitti viime keväänä Suomen Akatemian taidepalkinnon ja nyt Espoon modernin taiteen museossa on avautunut Vuorenmaan yksityisnäyttely Meri erottaa meidät. Esillä on runsas joukko taiteilijan värikkäitä puukaiverrusmaalauksia, joiden mielenkiintoisessa ja vaativassa tekniikassa yhdistyvät samanaikaisesti ronskius ja herkkyys. EMMAn saleissa nähdään myös tekotavaltaan välittömämpiä ja hetkellisempiä seinämaalauksia. Aiemmin Vuorenmaa on käyttänyt teostensa ihmishahmojen malleina pääasiassa valokuvia ja lehtileikkeitä, mutta uuden näyttelyn aiheet saivat inspiraatiota syksyn residenssijaksolta Islannista. Kalastusaluksen ja maaseudun arjen havainnoiminen näkyy teoksissa konkreettisina aiheina sekä teemallisena punaisena lankana, ”yksilön ja yhteisön kamppailuna elämässä”.

Camilla Vuorenmaa
Meri erottaa meidät
10.2.-17.4.2016
EMMA
Ahertajantie 4, Espoo

 

2. Miikka Vaskola

Miikka Vaskolan (s.1975) taiteilijan omaa nimeä kantava näyttely avautui Turun taidemuseossa viime viikolla. Näyttely on ensimmäinen, jossa Vaskolan teoksia on näin laajasti esillä, taiteilijan koko uran varrelta. Vuorenmaan tavoin myös Vaskola tunnetaan suurikokoisista maalauksistaan, mutta hänen teostensa värimaailma liikkuu murrettujen ruskeiden ja harmaiden sävyissä. Sekä Vaskolan tekniikka että näyttelyn teosten vastaanottaminen vaativat aikaa ja uppoutumista. Usein arkistokuvista haetut ihmisaiheet liukuvat toisinaan lähelle abstraktiota ja teoksista välittyy historian läsnäolo, ajan ja materiaalin kerrokset.

Miikka Vaskola
5.2.-8.5.2016
Turun Taidemuseo
Aurakatu 26, Turku

 

Vaskola Ufo

 

Kuvat:

Camilla Vuorenmaa, Animal Farm, 2015
Ari Karttunen / EMMA

Miikka Vaskola, Another, 2015
Jussi Tiainen

 

 

Kommentoi

*

*