Tuleva viikonloppu päättää monen keskustagallerian marraskuun näyttelyn. Forsblomilla on viimeistä viikkoa esillä erikoisista tekniikkakokeiluistaan tunnetun Jiri Georg Dokoupilin teossarja, joka on maalattu saippuakuplilla.

Tsekkiläisen nykytaiteilijan Jiri Georg Dokoupilin (s. 1954) näyttely Bubbles in Helsinki jatkaa hänen 1990-luvulla aloittamaansa Soap Bubbles -maalausten sarjaa, josta Forsblomilla on esillä parinkymmenen teoksen selkeälinjainen kokonaisuus. 1970-luvulla työskentelynsä aloittanut, tiettyyn tyyliin tai suuntaukseen sitoutumaton Dokoupil on tunnettu kiinnostuksestaan erikoisia materiaali- ja tekniikkakokeiluja kohtaan. Saippuaseoksen lisäksi hän on käyttänyt teoksissaan muun muassa steariinia, ruostetta, nokea, maaliin kastettuja auton renkaita sekä rintamaitoa. Varhaisemmissa sarjoissaan Dokoupilin ilmaisu on paikoin vahvankin esittävää, mutta saippuateoksissa johtoasema on selkeästi kiehtovia väriyhdistelmiä ja ennakoimattomia muotoja luovalla maalaustekniikalla.

Suurikokoisten teosten sattumanvaraisia, orgaanisia kuplia tarkastellessa ajatukset vaeltavat nopeasti ihmettelemään niiden erikoista tekoprosessia. Taiteilija kuljettaa saippuaa, lipeää ja helmiäisvärejä sisältävästä seoksesta muodostuvia kuplia pensselin tavoin maalauksen pinnalla, kunnes ne purskahtavat kankaalle. Työskentelytapa vaikuttaa nautinnolliselta ja jopa meditatiiviselta, kieltämättä samoin kuin galleriatilassa leijuvien pigmenttimeduusojen katselu. Helmiäisvärit antavat teoksille hohtavan pinnan, joka muuttaa sävyään eri suunnasta ja valossa katsoessa. Näin teokset tuntuvat välillä olevan muutoksessa vielä katsomistilanteessa.

Jiri Georg Dokoupil: Untitled, 2015. Soap Lye and pigment on canvas.

Dokoupilin aikaisempien kausien selkeästi abstraktin ekspressionistisia roiskepintoja muistuttaneista saippuateoksista poiketen uudet maalaukset ovat vähäeleisempiä ja hallitumpia. Tämänkin kokonaisuuden teosten rytmit ja tunnelmat kuitenkin vaihtelevat keskenään, levottomista ja täyteen ahdetuista tummanpuhuviin ja väljempiin valumiin. Ympäriinsä sinkoilevat pigmenttiläiskät näyttävät monissa teoksissa lähes johtavan sähköä. Abstrakteista muodoista alkaa pian hakea jotain tunnistettavaa; ne tuovat mieleen mikroskoopin läpi katsottavat solunäytteet, asfalttiin valuneet öljyläikät ja erityisesti meren syvyyksissä leijuvat, valoa hohtavat organismit. Etäältä tarkasteltuna vaikeasti paikannettava maalausjälki ja kirkkaat väriyhdistelmät synnyttävät myös vaikutelman digitaalisesti luoduista teoksista. Teosten visuaalisissa elementeissä ja teknisessä ilmaisussa yhdistyy hetkellisyyden, katoavaisuuden ja painottomuuden teemat. Niitä katsoo melkein odottaen, milloin ne purskahtavat tuhannen pisaroiksi tai haihtuvat savuna ilmaan.

Dokoupilin lisäksi Forsblomilla on sunnuntaihin saakka esillä Carolus Enckellin kuratoima Clear Form -ryhmänäyttely. Kahden korttelin säteellä viimeistä viikkoa ovat auki myös Miikka Vaskolan näyttely Remembering Forwards Helsinki Contemporaryssa ja Jani Hännisen näyttely (Continuous Mix) 2015 Galerie Anhavassa.

 

Jiri Georg Dokoupil: Bubbles in Helsinki
22.11.2015 saakka

Galerie Forsblom
Lönnrotinkatu 5 / Yrjönkatu 22
00120 Helsinki

Kuva: Jiri Georg Dokoupil: Untitled#2, 2015. Soap Lye and pigment on canvas.

Rosa Kuosmanen
Olen taidehistorioitsija ja kirjoittaja, ja työskennellyt kulttuurialan organisaatioissa nykytaiteen ja viestinnän parissa. Taiteesta kirjoittaessa ollaan tekemisissä koko yhteiskunnan, ellei maailmankaikkeuden kanssa. Siksikin ajattelen, että on tärkeää tietää melkein kaikesta ainakin jotain. rosa[at]editmedia.fi

Kommentoi

*

*