SICissä viikonloppuna avautunut Eeva-Leena Eklundin näyttely Messages on melkoista visuaalista vyörytystä.

Eeva-Leena Eklundin maalausten yliviivaustusseja muistuttavat neonvärit sirisevät silmissä. Vaikutelmaa tehostavat vielä niiden sahalaitaiset kuviot ja toistuvat pilkut. Osa Eklundin maalauksista on kuin kuoseja, mutta myös esittäviä aiheita löytyy runsaasti. Peurat seikkailevat suurine silmineen söpösti pareittain, kasvit kukkivat tilassa suurina ja rehevinä, kun taas joutsenet leijuvat mustalla taustalla kuin liitutauluun luonnosteltuina. Eklundin teoksissa viehättää omaperäinen kädenjälki sekä visuaaliseen runsauteen jännitettä tarjoava toisteisuus.

Teosten seassa huomion kiinnittävät myös solumaiset sommitelmat, jotka tuovat mieleeni pikkutarkoilla yksityiskohdillaan Yayoi Kusaman maalausten maailman. Vasta näyttelytekstiä luettuani hoksaan Eklundin pyörylöiden olevan pitsoja! Tietenkin! Täytevalikoima pitsoissa vaihtelee visuaalisesti mielikuvituksekkaalla tavalla. Pyöreiksi leikatut tai suorakulmaisiksi jätetyt pitsat rytmittävät ripustusta raikkaalla tavalla.

Erityisen oivaltavaa Eklundin näyttelyssä onkin sen ripustus. Maalaukset on sijoiteltu tilaan temaattisesti ja konkreettisesti kerroksittain. Ne lepäävät toistensa päällä sekä horisontaalisesti että vertikaalisesti: ne ovat seinästä ulostyöntyviä kolmiulotteisia kasoja tai pylvästä pitkin kohoavia toteemipaaluja. Osa maalauksista on kohotettu kuin turvaan lattianrajasta kisuiksi maalattujen kivien tai posliinisten naamamukien päälle – nerokasta!

Eeva-Leena Eklund: Messages
14.1.–12.2.2017
SIC
Tyynenmerenkatu 6 C

 

Kuvat: Sanna Lipponen

 

 

Kommentoi

*

*