Mitä tapahtuu sen jälkeen kun täyttää 30? Näin parin päivän kokemuksella ainakin nostalgiasta on tullut käsitteenä ymmärrettävämpi. Joidenkin mielestä se 30 ei edes ole ikävuosina paljon mitään, mutta se on kuitenkin suurin ikä jonka olen tähän mennessä saavuttanut.

 

1. Kati Rooverin näyttely Haavoittuva tarkkailija Project Roomissa

Näyttelyssään Haavoittuva tarkkailija Kuvataideakatemiassa maisterintutkintoa suorittavan Kati Rooverin teosten lähtökohtina ovat olleet voimakkaat myrskyn kaltaiset ilmiöt luonnossa ja ihmisten keskuudessa.”

Täytin itse siis viikonloppuna 30 ja kun nyt on ollut päällä tämä subjektiivinen minimyrsky pyöreiden vuosien täyttämisen tiimoilta, kiehtovat vaihteeksi myös muut myrskyt. Myös Rooverin tulkinta tarkkailijan näkökulmasta kiinnostaa:

”Roover on kiinnostunut subjektiivisesta tarkkailijan näkökulmasta, yksilön osallisuudesta vaikeasti hahmotettavissa tapahtumissa, menneisyydessä tuhoisasti käytetyn vallan jättämistä jäljistä nykyajassa, sekä ihmisen kyvystä selviytyä haastavista olosuhteista.”

 

Näyttely on avoinna 26.7. saakka
Project Room
Lönnrotinkatu 35

 

2. Timo Tähkänen YRITYS SEKOITTAA IHANIN VAALEANPUNAINEN JA MUITA MAALAUKSIA

Viime vuonna juhlin syntymäpäiviäni Tallinnassa ja Timo Tähkäsen näyttelyn kuvaus muistuttaa minua samalla reissulla näkemästäni Merike Estnan näyttelystä Kumussa. Lisää yhteyksiä Estnaan löytyy myös maalauksen kaksiulotteisuuden purkamisen ja performanssin tiimoilta:

”Viime vuosina olen pohtinut taiteellisessa työssäni väriä, maalausta elämän ja taiteen välillä, arjen estetiikkaa sekä taidemaalarin paikkaa yhteiskunnassa. Toisinaan olen pyrkinyt hajottamaan maalauksen kaksiulotteisuuden ja suorakulmaisen muodon, ja levittänyt maalauksen niin fyysiseen kuin sosiaaliseenkin tilaan performansseissani tai maalauksellisissa interventioissani.”

 

Näyttely on avoinna 10.–26.7.
Galleria Huuto Jätkäsaari
Tyynenmerenkatu 6

 

3. Teemu Kivikankaan kokeellinen ja interaktiivinen installaatio The Aleph Hippolytessa

Kun suomennan Teemu Kivikankaan englanninkielisiä näyttelytietoja Facebook-eventistä, olen jotenkin tosi innoissani ihanasta ja nostalgisesta sanasta interaktiivinen vaikka ilmeisesti nykyään trendikkäämpi on suomenkielisessä näyttelytekstissä käytetty vuorovaikutteinen. Interaktiivinen kuulostaa nykyään lähinnä Taru Valkeapäältä ja Hugo-peliltä, ja tästä syystä sanasta tulee hirveän lämmin olo. Valkeapää tai Hugo nyt eivät varmastikaan liity tähän installaatioon millään tavalla. Eikä muuhun kuin nostalgiaan liity tämäkään testi, mutta tein sen silti.

 

Näyttely on avoinna 31.7. saakka
Photographic Gallery Hippolyte
Yrjönkatu 8-10

 

4. Seitsemän siskoa Mustikkamaan kesäteatterissa

Jos en vielä tunne itseäni tarpeeksi vanhaksi, voin Hesarinkin suosittelemana mennä Mustikkamaan kesäteatteriin ”aistimaan ja tuntemaan, miten nykynuoret kokevat maailman”. Ylioppilasteatterin uusi kesäteatteriesitys varmasti tuulettaa yläasteen äidinkielentunneilta tuttua Aleksis Kiven teosta, mutta en tiedä onko omasta pissisajastani sittenkään vielä kulunut tarpeeksi aikaa.

 

Katso esitysajat ja lipputiedot täältä.
Mustikkamaan kesäteatteri

Mustikkamaankuja 1
 

 
Kuva: Katri Roover Glacier, 2014.

Kommentoi

*

*