Anteeksi, en ole esittäytynyt. Olen Anu, jyväskyläläinen ihminen ja kulttuurintutkija. Tavallaan olen ollut osana Editiä sen syntyhetkistä pitäen, pitkään lähinnä jonkinlaisena virtuaalisena haltijakummitätinä, mutta tammikuusta lähtien myös kirjoittajana. Toisin kuin Editin taannoinen seminaari taidekirjoittamisesta, minä en taida olla ”Nopee kuin Internet”. Lämpeän tunnetusti hitaasti asioille ja ihmisille, joten näin puolen vuoden varovaisen tunnustelun jälkeen uskaltaudun nyt esittäytymään Editin lukijoille viikkokatsauksen muodossa.
1. Helsinki

Nyt satokauden ollessa parhaimmillaan on pakko saman tien tunnustaa: Kyllä, olen keräilijä. Aamiaisjugurtissani uiskentelivat eilisiltaisella metsäretkellä poimitut mustikat, vadelmat, mustaherukat ja ahomansikat. Loppupäivän ateriat muodostuvat samalla reissulla saaliiksi saaduista sienistä. Ihanaa (ja ärsyttävää), tiedän. Galleria Lokalin uusi Tori-näyttely houkuttelee tällä ajankohtaisella teemalla kurkistamaan Helsingin uuteen muotoilusatoon. Mukana on kirjava joukko tekijöitä ja tuotteita, mm. Com-pa-nyn hauskat sipulimaatuskat ja tammenterhot. Tämän viikon sunnuntaina Lokalissa on myös mahdollisuus teettää oma muotokuva toritaidemeiningillä, taiteilijana on tosin onneksi ihana kuvittaja Matti Pikkujämsä.

Galleria Lokal
Tori-näyttely
6.-23.8.2015

 

2. Tallinn

Minulla on toinenkin tunnustus, joidenkin mielestä varmasti häkellyttävä sellainen: En ole koskaan käynyt Eestissä. En edes Tallinnan laivalla, jumankekka! Ei ole muistoja Mustamäen torin piraattituotteista, ei suomalaismyötähäpeää viinaralliturismista, ei Instagram-kuvaa kahvila Must Puudelista. Mutta tänä syksynä asiaan täytyy vihdoinkin tehdä muutos ja hyvänä houkuttimena etelänmatkaan toimii Viron Designmuseossa esillä oleva New Nordic Fashion Illustration vol. 2 -näyttely, joka koostuu nimensä mukaisesti uudesta pohjoismaisesta muotikuvituksesta. Ensimmäinen samalla konseptilla koottu näyttely oli esillä Helsingin Designmuseossa vuonna 2012, nyt Tallinnassa nähtävään toiseen katselmukseen mukaan on otettu laajempi kattaus taiteilijoita Virosta, Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Monet näyttelyn teoksista on tehty varta vasten tätä näyttelyä varten. Tällä hetkellä erityisesti kiinnostavat Marju Tammikin, Riikka Sormusen, Liselotte Watkinsin ja Magnus Voll Mathiassenin työt.

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum
New Nordic Fashion Illustration vol. 2
23.5.-27.9.2015

 

 3. Stockholm

Asuin kerran Tukholmassa. Tietenkin rakastin sitä. Vuokrasin sikakallista huonetta södermalmilaisesta asunnosta. Vuokranantaja oli jännittävällä tavalla boheemi (ketjupoltti sisällä) ja yllätyksellinen (arvaamaton ja vainoharhainen). Sitä en niinkään rakastanut. Yllätykset voivat olla ihan kivoja, jos niihin ei sisälly georgialaisia psykomummoja. Silleen kivalla (vähemmän terveyttä ja omaisuutta uhkaavalla) tavalla yllätyksellinen on esimerkiksi Unknown Cargo -gallerian näyttelykonsepti, jonka ideana on paljastaa taiteilija vasta näyttelyn jälkeen. Nyt Cargo on lähtenyt Skandinavian kiertueelle, ensin Tukholmaan ja sitten Kööpenhaminaan. Ensimmäisen Tukholman näyttelyn avajaiset ovat tänään torstaina ja sulkijaiset 4. syyskuuta, spännande!

Unknown Cargo
Näyttelyt Tukholman Suomen-instituutin galleriassa
21.8.-16.10.2015

 

mustikkakädet

 

 

Artikkelikuva: Yksityiskohta teoksesta näyttelyssä E-NCH-A-NT-É / Unknown Cargo

Allekirjoittaneelle suurta samaistumista aiheuttava kuva: Anonyymit mustikkasormet / Creative commons

Kommentoi

*

*