Terveiset Napapiirin yläpuolelta!
Täällä ymmärsin, kuinka iso ikävä minulla on ollut lunta. Syksy ja talvi, tai oikeastaan koko kulunut vuosi, on tuntunut ikuiselta lokakuulta. Lonkeronväriseltä loputtomalta lokakuulta loskineen, tuulineen ja sateineen, oli sitten maalis-, heinä- tai joulukuu. Helsingissä jouluvalot ovat näyttäneet orvoilta vettä valuvina tai auringonpaisteessa +10 asteessa. Täällä Sallassa ne osuvat paremmin aikaan ja paikkaan, kun ympärillä on lunta ja päivän pituus kaksi tuntia. Kynttilät palavat tulena jäälyhdyissä, sähköliekit roikkuvat pihakuusissa ja pojottavat kolmioina ikkunoilla. Olen innoissani, kun on pakko pukea toppahousut. Lumi upottaa jalkojen alla ja poskia palelee. Sen tosi lyhyen valoisan aikana taivas ehtii olla monella tapaa haalean vaaleanpunainen, violetti ja aika outo palava, intensiivinen sininen. On juuri oikealla tavalla kylmä ja tunnelma lämmin. On pimeää ja silti valkoista ja värikästä.
Lapista löytyy toki vuodenaikojen ja lumen lisäksi myös taidetta. Tässäpä muutama menovinkki lapinmatkaajalle.

 

1. Korundissa Wirkkalaa, veistoksia ja nykytaidetta

Korundin näyttelykattaus ulottuu designista uusimpaan kuvanveistoon ja tuoreimpiin kokoelmahankintoihin. Rovaniemen taidemuseossa on tällä hetkellä esillä vuonna 2017 EMMAssakin nähtävä Tapio Wirkkalan retrospektiivi STILL/LIFE, joka on Wirkkalan vuoropuhelu tämän hetken taiteilijoiden ja luovien tekijöiden kanssa.

Näyttelyn kuraattorina ja näyttelyarkkitehtina toimii muotoilija Harri Koskinen, jonka ideoima näyttelykonsepti rakentuu Wirkkalan esineiden ja elämäntyön ympärille. Näyttelyn nimi viittaakin sen kahteen osioon. LIFE esittelee Wirkkalan työnteontäyteistä elämää matkoineen. STILL-osioon taas on koottu asetelmia Wirkkalan esineistöstä ja taiteesta vanerista lasiin.

Vielä tammikuun ajan Korundissa esillä oleva Suomen Kuvanveistäjäliiton tuottama Tila haltuun! -näyttely on kaikkien aikojen suurin suomalaisen nykykuvanveiston esittely Lapissa ja sen on kuratoinut Uppsalan taidemuseon johtaja Daniel Werkmäster.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Jan-Erik Andersson, Kari Cavén, Petri Eskelinen, Aaron Heino, Timo Heino, Päivi Häkkinen, Pekka & Teija Isorättyä,Kaarina Kaikkonen, Matti Kalkamo, Jouna Karsi, Kirsi Kaulanen, Anne Koskinen, Jukka Lehtinen, Pia Männikkö, Riikka Puronen, Vesa-Pekka Rannikko, Heli Ryhänen, Kimmo Schroderus, Noora Schroderus, Kim Simonsson, Pia Sirén, Tommi Toija sekä Anu Tuominen.

Korundissa on esillä myös Uusinta uutta -näyttely, joka on koottu Rovaniemen taidemuseon omistaman Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidekokoelman uudishankinnoista. Joukossa on teoksia muun muassa Tarja Pitkänen-Walterilta, Heikki Marilalta, Kaarina Kaikkoselta, Leena Niolta, Kuutti Lavoselta, Markku Heikkilältä ja Elina Merenmieheltä.

Kulttuuritalo Korundi
Lapinkävijäntie 4
96100 Rovaniemi

 

2. Särestöniemi

Lapin luonnon ja talven kuvaajana henkilökohtainen kestosuosikkini on Reidar Särestöniemi. Hänen teoksiaan on mielekkäintä katsella tietenkin Särestöniemi-museossa. Särestöniemen taiteilijakoti sijaitsee kauniilla paikalla Kittilän Kaukosessa, ja vaikka pelkkä museomiljöö on näkemisen arvoinen, on museossa esillä vaihtuvia kattauksia lähes viidensadan teoksen kokoelmasta.

Tällä hetkellä esillä ovat Särestöniemen teoksista kootut näyttelyt Sukuni juuret ovat yöauringon maassa, Työn laulu sekä Lapsuuden kuvia. Lisäksi esillä on Särestöniemen runomuotoisia päiväkirjamerkintoja vitriininäyttelyssä Elämän sirpaleita. 

Tämän lisäksi museon kahvilassa on esillä vierailevien taiteilijoiden töitä ja tammikuun puoleen väliin saakka esillä on Maria Siekaksen näyttely Lappi mielessä.

Särestöniemi-museo
Särestöntie 880
99110 Kaukonen

 

3. Irja Luostarisen näyttely Studio Mustanapassa

Lapin taiteilijaseuran Studio Mustanapassa on esillä vielä seuraavan viikon ajan Irja Luostarisen installaatio Luottokamat. Näyttely kuvaa valokuvien ja esineinstallaation kautta sisäilmasairastuneiden elämää. Itsekin vakavaan keuhkosairauteen home- ja sisäilma-altistumisen jälkeen sairastunut Luostarinen on haastatellut sairastuneita ja valokuvannut esineitä ja tavaroita, joita heille on jäänyt sairastumisen jälkeen. Studio Mustanapan näyttelyä varten on kuvattu yhden sairastuneen tavaroita.

”Makuupussini, jossa nukuin talven parvekkeella ja jota edelleen tarvitsen, jos yövyn muualla kuin kotona.”

”Miljoonaan kertaan korjatut vaatteeni ja kassini; en voi ostaa uusia, joten korjailen vanhoja aina.”

”Vauvan sukkani, joilla suojasin itseäni esim. pyörän ottimien muovilta, lakaisuharjan muovilta ym.”

Luostarisen haastattelema henkilö herkistyi lähes kaikille omistamilleen tavaroille eikä voinut poistua vuoteen kotoaan. Hän ei kestänyt mitään kodin ulkopuolista – ei ruokakaupan pakkauksia, huonekaluja, auton rattia tai turvavyötä. Lähes kaikista tavaroista oli luovuttava, eikä alkuun voinut hankkia mitään tilalle.

Rovaniemellä esillä oleva installaatio jatkaa näyttelyjen sarjaa ja seuraavan kerran Luottokamat nähdään maaliskuussa 2016 Suomenlinnassa.

Studio Mustanapa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

 

Kuva: Irja Luostarinen Villatumput 2015.

Kommentoi

*

*