(”Tehtävä 49. Write letters to a historical figure whom you respect” – Koki Tanaka: Impossible Project)

Hei Tove.

Muistelen, kuinka lapsena halusin lukea uudestaan ja uudestaan kirjaa Kuka lohduttaisi Nyytiä, vaikka sen tarina oli niin pitkä, että sitä melkein ei jaksanut kuunnella. Kirjan kuvissa oli outo lumous, ne olivat toisenlaisia kuin missään muussa kirjassa. Värit olivat kirkkaita ja dramaattisia, niillä oli tiukat rajat, eivätkä ne sulautuneet toisiinsa. Kuvien katsomisessa meni niin paljon aikaa, että melkein ei huomannut, kuinka paljon liian pitkä tarina oli. Havahduin mutisemaan mukana joka aukeamalle lauseen ’kuka lohduttaisi Nyytiä’.

Kun katson maalauksiasi nyt, näen niissä kaikissa paratiisin, en vain siinä yhdessä, jonka olet nimennyt olevan sen. Minua ei yllätä yhtään, kun museo-opas kertoo, kuinka suunnittelit veljesi Larsin kanssa, että muuttaisitte Tongaan ja lähetitte kirjeen kuvernöörille kysyäksenne olisiko se mahdollista eikä tietysti myöskään se, että kuvernööri vastasi kirjeeseenne ja kertoi, että Tonga on niin pieni ja siellä on jo niin monta asukasta, että materiaalipulan takia te ette voisi muuttaa sinne, vaan teidän tulisi asuttaa itsenne muualle.

Mitä jos Tonga olisi ollut isompi, kuinkas sitten jne? Olisit ehkä kadonnut teillesi ja minäkään en olisi koskaan kasvanut tarinoidesi ja luomiesi hahmojen (henkilöiden) kanssa. Ajattelen, että ehkä olisit kuitenkin jäänyt rakkaaseen Helsinkiin, rakkaaseen Pellingin saaristoon. Ihmiset, jotka rakastavat karttoja, eivät välttämättä tarvitse seikkailuja. Ja sinun karttasi ovat sellaisen ihmisen piirtämiä kenen ei tarvitse päästä perille vaan nähdä, mitä ympärillä on.

Kaikista tärkeintä on vapaus, ajattelit jo nuorena. Katson, kuinka tanssit Klovharun pikkiriikkisellä saarella. Kuvaa on hidastettu. Varmaan, jotta tanssisi kestäisi pidempään. Maalauksissasi juhlitaan. Tanssitaan, juodaan viiniä, poltetaan savukkeita ja kokoonnutaan yhteen. Yö on juhlijoiden valaisema. Sinun juhlasi ovat myös yksinäisellä saarella kesäyön valossa, ilman musiikkia. Tanssit omilla ehdoillasi, omissa juhlissasi.

Parhaat terveiset kaikille kukallisille hevosille,
Anna-Kaisa

Kuva: Fragmentti kirjan kannesta. Ørjasæter, Tordis: Tove Jansson – Muumilaakson luoja. WSOY, 1987.

Kommentoi

*

*