Kesällä Helsingin isojen taidelaitosten pierunhajuinen horrostila pelmahti puheenaiheeksi kun konstvetaren Pontus Kyander otti aiheeseen kantaa. Meikäläisittäin pontevin sanankääntein Kyander jytkäytti, että kotimaan taidekentällä hukataan resursseja kun ei haluta tehdä oikeasti kansainvälistä yhteistyötä, saati sitten olla suunnannäyttäjinä. Vain kävijälukuihin tuijottamalla valtaa omaavat instituutiot tukehtuvat turvallisuushakuisuuteensa ja näivettävät samalla Suomen lupaavat taidetapaukset. Pääasiallisena rohtona ilmavaivoihin Kyander peräänkuulutti siis rohkeampaa ja näkemyksellisempää näyttelytoimintaa. Tällä viikolla, yli vuoden kestäneen Tennispalatsin remontin jälkeen, päästään vihdoin näkemään Helsingin Taidemuseon uusi ilme sekä ottamaan tuntumaa ohjelmistoon. Luvassahan on ainakin Suomessa ensi kertaa nähtävä Ai Weiwei ja ensi syksynä sitten Yayoi Kusama, mutta pliide, HAM, kai me saadaan muutakin kuin uusi logo ja nykytaidemaailmantähtiblockbusternäyttely kerran vuodessa? Odotukset, tai ainakin toiveet, ovat kovat. Viikkokatsauksessa EDITin toivorikkaat tapahtumatärpit avajaisviikonlopun runsaasta tarjonnasta.

 

Huonekasvin hiplausta

Uutta HAMia juhlistetaan Tennarin lisäksi ympäri kaupunkia. Jos haluaa välttää ensimmäisen aukiolopäivän ja ilmaisen sisäänpääsyn aiheuttaman ryysiksen niin perjantaina voi suunnata esimerkiksi Vuosaareen. Helsingin Kulttuurikeskuksen Vuotalossa pääsee perjantaina HAMin avajaisten kunniaksi kokemaan Plantomime-instrumentin äänimaiseman. Johannes Ylipää on teoksessaan yhdistänyt tietokoneeseen ja pianoon kasvin, jänskää. Ajatus musiikin tekemisestä lehtiä silittelemällä tuntuu maagiselta, mutta jollain tapaa myös aivan luontaiselta ja järkeenkäyvältä puuhalta.

Perjantai 25.9.

Plantomime klo 16-19

Vuotalo

 

Anarkoflorismia

Kasvimusiikkielämyksestä onkin sitten hyvä siirtyä itse museon tiloihin Tennispalatsiin sen HAM-kulmaksi nimetyn näyttelytilan kautta. Taiteilija Ilona Valkosen kukkakaupassa sidotaan asusteita ja asetelmia yleisön kannettavaksi ja koettavaksi. Uuden ajan ikebanassa kiehtovat erilaisten materiaalien, tekniikoiden ja vaihtuvien taiteilijavieraiden yhdistelmät. Lauantaina kukkakaupassa soivat myös levyt, kun Valkosen vieraaksi saapuu Wonderlust DJs.

Lauantai 26.9. klo

Vieno Motors: How to prepare 1.0 klo 14-16

HAM-kulma

 

Kinkkugalleriaa

Ehkä eniten kyanderilaisia odotuksia herättävä osa uutta taidemuseota on sen HAM-galleria. Yleisölle maksuttomassa tilassa esitellään uutta suomalaista taidetta, seitsemän viikon välein vaihtuvat näyttelyt valitaan hakemusten perusteella. Ensimmäisenä galleriassa nähdään Reija Meriläisen veistos- ja videoinstallaatioita EN GARDE -näyttelyssä. Sunnuntaina taiteilija on paikalla kertomassa jännittävistä teoksistaan, joissa veitsenterät sinkoilevat ja painuvat kohti pehmytkudosmaisia materiaaleja. Myöhemmin samana päivänä Jari Björklöv kertoo HAM-gallerian toiminnasta sekä omasta työstään museon amanuenssina.

Sunnuntai 27.9.

Kehysten takana -miniopastukset: Reija Meriläinen klo 12-12.30 & Jari Björklöv klo 14-14.30

HAM-galleria

 

HAMin avajaisohjelma kokonaisuudessaan löytyy täältä. Pontus Kyanderin kesäkuisia kannanottoja voi muistutella mieleen mm. täältä ja täältä.

Kuva: Giphy

Kommentoi

*

*