Sami Havian (s. 1982) teokset Korjaamo Galleriassa yhdistelevät vaivatta ronskia maalausta ja tarkkaa piirrosjälkeä. Havialla on myös loistava värisilmä. Mieleeni tulee, että hän olisi varmasti myös oiva kuvittajana tai graafisena suunnittelijana. Nämä toimisivat myös vaikkapa vaatteiden printteinä. Raikkaita värejä on ilo katsella pitkään. Maalarina Havia viittaa vähän sinne ja tänne. Toisaalta vaikutteina ovat abstraktin taiteen klassikot kuten Wassily Kandinsky tai Cy Twombly. Hän on kuitenkin aikansa lapsi ennemmin kuin kuin retroilija. Vahvat viittaukset sarjakuvaan ja graffitiin ovat myös nähtävissä. California Über Alles taas tuo mieleen nyt kovassa nosteessa olevan brasilialaissyntyisen taidetähden Christian Rosan teokset. Maalaukset näyttävät näin ollen olevan eräänlaisia viittausten ja vaikutteiden kollaaseja. Yhdistelmä kuitenkin toimii.

Teokset ovat helposti lähestyttäviä ja niissä on jotain hyvin vangitsevaa. Kokonaisuus on toisaalta harmillisesti hieman epätasainen. Pienemmät paperityöt näyttävät isompien maalausten rinnalla irrallisilta. Mielestäni parhaiten Havia onnistuu suurikokoisessa Teini-ikä -maalauksessa, joka näyttää kuin de Kooningilta Aku Ankassa, herkässä Oraclessa sekä raikkaan kirpeässä Tickelessä. Kaikki näyttelyn teokset eivät ihan yllä näiden kolmen tasolle. Havia vaikuttaa vielä vähän hakevan taiteelleen suuntaa, joka toivottavasti löytyy pian, sillä näiden pariin haluaa mielellään palata uudelleen.

Itse tutustuin näyttelyyn 2. lokakuuta Korjaamolla järjestetyn Räjäytetään taidemarkkinat -seminaarin yhteydessä, jossa pohdittiin muun muassa sitä miten saada taiteen ostajiksi se valtava joukko suomalaisia, jotka Taiteen markkinatutkimuksessa ilmoittivat halunsa ostaa taidetta, mutta eivät sitä löydä. Suurin haaste löytämisen ohella on taiteen hinta, joka helposti karkaa tavallisen palkansaajan ulottumattomiin myös nuorempien taiteilijoiden teosten kohdalla. Taiteilijalle kuitenkin soisi työstänsä asianmukaisen korvauksen. Seminaarin kahvitauolla mietin, että nämä Sami Havian maalaukset näyttävät juuri siltä, että ne sopisivat hyvin ensikertaa taidetta ostavalle nuorelle keräilijälle. Siispä rohkeasti taulukaupoille!


Sami Havia
Line, Forms And Earworms
Korjaamo Galleria
19.10.2014 asti


kuva: Sami Havia: Teini-ikä, 2014, öljy, akryyli ja vahaliitu kankaalle, 200 x 250 cm

Kommentoi

*

*