Koska vuoden vaihteessa kuuluu tehdä kaikenlaisia listoja vuoden parhaista asioista, tässä muutama erityisen ansiokas ja kiinnostava kulttuurijournalistinen artikkeli viime vuodelta. Tämänkertaisessa otoksessa jylläsivät näköjään yhdysvaltalaiset julkaisut. Niistä lukemista loman viimeisiin päiviin!

 

1. A New Whitney

Viime toukokuussa New Yorkissa uudelleen avautunutta Whitneyn taidemuseota käsittelevä The New York Timesin komea multimedia-artikkeli tarkastelee uuden museorakennuksen lisäksi mitä museon muutto yläkaupungilta Meatpacking Districtiin merkitsee kaupunkitilallisesti ja kulttuurisesti. Multimediaosuudet ja rakennuksen ympärillä ja sisällä liikkuvat animaatiot ovat omiaan tilaa havainnollistavalle arkkitehtuurijournalismille.


2. The Maddening Fate of the Bad-Boy Female Artist. Why Have There Been No Great Women Bad-Boy Artists? There Have Been, of Course. But the Art World Has Refused to Recognize Them.

Jerry Saltz kirjoittaa, että konventioista piittaamattomat, karismaattiset ja omaa tietään kulkevat naistaiteilijat koetaan taidemaailmassa edelleen uhkana ja tabuna, ja liian usein he joutuvat suitsimaan itsensä kapeisiin raameihin päästäkseen esille erityisesti isoissa näyttelyissä. Analyysin kohteina ovat erityisesti amerikkalaiset taidemaalarit Dana Schutz ja Katherine Bernhardt.


3. From Paint to Pixels: How Data Became a Medium for Artists

The Atlanticin artikkeli tarkastelee uuden teknologian vaikutusta taiteen tekemiseen ja erityisesti tieteellistä dataa, sovelluksien keräämää tietoa ja esimerkiksi gps-jäljittimiä välineinään käyttäviä taiteilijoita. Artikkeli vetää lisäksi osuvia yhteyksiä nykytaiteilijoiden ja itsensä dokumentoinnin pioneerien, kuten On Kawaran, välille.


4. Making Video Games from Art

New Republicin artikkeli havainnollistaa kuvataiteen laajaa vaikutusta videopelisuunnitteluun ja -grafiikoihin. Hämmästyttävän ilmeisiä yhteneväisyyksiä löytyy esimerkiksi M.C. Escherin grafiikanteosten ja Monument Valley -pelin visuaalisista maailmoista. Artikkeli pohtii samalla, ovatko myös itse videopelit taidetta.

Kommentoi

*

*