Helsinkiläinen taiteilija Nastja Säde Rönkkö on päätynyt viimeisen reilun vuoden aikana otsikoihin ympäri maailmaa yhteistyössä amerikkalaisnäyttelijä Shia LaBeoufin ja brittitaiteilija Luke Turnerin kanssa tehdyistä monista performansseistaan. Näistä kenties suurimman huomion sai kesällä 2015 julkaistu Just Do It -video, joka alkoi välittömästi myös elää omaa viraalielämäänsä lukuisten toisintojen ja parodioiden muodossa. Tällä hetkellä Nastja Säde Rönkön näyttelyitä on Suomessa esillä peräti kaksi: pääsiäislauantain jälkeen sulkeutuva Take Me Anywhere Jyväskylässä sekä Dear Diary Helsingissä.

Ti-La 2016 on hengästyttävän kunnianhimoinen ja ainutlaatuinen taidenäyttelykokonaisuus, jonka takana ovat jyväskyläläiset taiteilijat Juho Jäppinen ja Anna Ruth. Vuoden 2016 aikana Jyväskylän keskustassa, Kirkkopuiston laidalla sijaitsevassa galleriatilassa nähdään yhteensä 52 yhden viikon kestävää taidenäyttelyä kotimaisilta nykytaiteilijoilta ja taiteilijaryhmiltä.

Tämän viikon taiteilija on ollut Nastja Säde Rönkkö. Näyttelyn nimikkoteos Take Me Anywhere, Yoshua Treen luonnonpuistossa Kaliforniassa kuvattu videoperformanssi, on katsaus luottamukseen, toiseuteen, sekä ihmisyyden ja eläimellisyyden hämärään rajatilaan. Videolla taiteilija ratsastaa silmät sidottuina hevosen selässä antaen tämän viedä hänet minne se ite haluaa. Mitä tapahtuu, kun taiteilijalta otetaan pois hänen tärkein aistinsa, näkö, ja hänen tulee luottaa eläimeen täysin?

Nastja Säde Rönkkö: Take Me Anywhere
22.–26.3.2016
Ti-La 2016
Kauppakatu 19, JyväskyläReilun vuoden Helsingin Punavuoressa toiminut galleria Saariaho Järvenpää tarjoaa puitteet Rönkön toiselle nyt esillä olevalle näyttelylle. Dear Diary käsittää 365 A4-arkkia päiväkirjamerkintöjä jokaiselta päivältä yhden vuoden ajalta, kesäkuun 2013 alusta toukokuun 2014 loppuun. Kehystettyjen lakonisen toteavasti yhden päivän tapahtumia kuvaavien ja koneella kirjoitettujen sivujen taakse taiteilija on käsin kirjoittaen kuvaillut sen päivän aikana pinnalla olleita tunteitaan. Jos katsoo tarkasti, huomaa miten merkinnät kuultavat sivujen läpi. Täysin selvää niistä ei pysty kuitenkaan saamaan, vaan tunteet jäävät arvailujen varaan.

Sunnuntaina 20.3. Rönkkö keräsi koko päivän kestävässä performanssissa näyttelyvieraiden päivän tapahtumia kirjoittaen niistä kollektiivisen päiväkirjan. Jäänee nähtäväksi tuleeko niitä tekstejä koskaan yleisön luettavaksi.

Dear Diarysta on juuri tehty myös näyttävä ja paksu kirja, jonka mallikappaletta voi selailla galleriassa.

Nastja Säde Rönkkö: Dear Diary
4.3.–10.4.2016
Saariaho Järvenpää
Merimiehenkatu 31, Helsinki


Kuva: Nastja Säde Rönkkö: Take Me Anywhere, 2016

Kommentoi

*

*